17 листопада в усьому світі відзначається День передчасно народжених дітей. Щороку їх стає тільки більше, і зараз це кожна дванадцята дитина, яка народжується в Україні. Їхня вага від 390 грамів до 2 кг. Такі малюки потребують вдвічі більшої уваги лікарів та батьків. Хоча й самим батькам у цей час непросто – у перші тижні життя дитини вони не мають жодних точних прогнозів, окрім власної віри.

Історії народження «ранніх пташок»

Тетяна народила Марка і Дарія на 34-му тижні вагітності. Вага хлопчиків була 2100  і 1800 грамів. 

“Найважчий момент, коли ти знаєш, що в тебе народилися діти, пройшло два тижні, а ти жодного разу не тримала їх на руках. Півтора місяця бачиш малюків тільки в кувезі.

 

Коли були в лікарні, то дуже хотілось додому, але коли прийшов час виписуватись – стало страшно, чи справимось самі. Було бажання  захищати їх від всього і всіх. Навіть боялась показати хлопчиків рідним та знайомим”.

Богданна, мама п’ятирічної Марії, розповідає, що її дівчинка  народилася з вагою трохи більше ніж кілограм.

"Тоді в операційній, після пологів, час ніби зупинився. Ми з медперсоналом молилися всі молитви, що знали. Енергетичний потік був колосальним, і в такі моменти розумієш, що віра і молитва творять чудеса”.

Потім було півтора місяця життя “на Чернігівській”.

“Коли мене вперше пропустили у відділення, я була шокована кількістю трубочок і датчиків, які під’єднані до дитини. Це ніби космічні технології. Бачила батьків, яких виписували додому, і вони з такою гордістю виносили свій скарб, і мріяла про час, коли теж понесу цей дорогоцінний скарб додому. 

 

Уже п’ять років ми тішимось життю і раді, що пройшли цю дорогу”.

Христина своє перше побачення з донечкою пригадує так:

“Вона лежала в реанімації, а я йшла по коридору, чула звук цих апаратів, і ця дорога до дитини здавалася дуже довгою. Я підійшла і не могла стримати сліз. Донечка була вся в зондах.

В цей момент хтось мене взяв за руку, відвів убік і сказав: “Або ти перестанеш плакати, або ти звідси вийдеш”. Це була Зоряна Василівна. І додала: “Якщо ти думаєш, що біль, який переживаєш ти, є страшним, то біль, який переживає твоя дитина, є в десятки разів сильнішим.

Я пообіцяла більше ніколи не плакати перед дитиною.

І зараз, коли пройшов час, можу сказати батькам: "Ви не маєте втрачати віру і спокій. Тому що в такі моменти, коли від вас нічого не залежить, ви можете сподіватись тільки на лікарів і на Бога”.

Передчасно народжені діти

Зоряна Василівна Салабай (лікарка, про яку говорить  Христина) працює  завідувачкою  відділення інтенсивної терапії передчасно народжених дітей Львівської обласної клінічної лікарні. Саме вона розповіла «Вголосу», як виходжують передчасно народжених дітей.

«Передчасно народженими вважають дітей, які народилися до 37-го тижня вагітності», – каже Зоряна Салабай.

Такі малюки – особлива категорія: вони дуже тендітні й слабкі. Багато функцій організму в них ще незрілі. У перші місяці життя така дитина стикається з багатьма проблемами легеневої, серцево-судинної, нервової та травної систем.

“Найчастіше малюки мають проблеми з диханням. Дихальна система – це критична система, яка зразу ж після народження бере на себе функцію “запрацювати”. Бо з чого починається життя ? З голосного крику. І щоб дитинка голосно закричала, має бути зрілим все. У передчасно народженої дитини все є незрілим, тому  “роздихатись” їй надзвичайно складно", – зазначає неонатолог.

Також у таких малюків часто є ураження центральної нервової системи. Що, відповідно, впливає на їхній фізичний та психічний розвиток.

Передчасно народжені діти мають проблеми зі слухом та зором. Що незріліша дитина, то більше вона має ризиків щодо якості життя потім", – говорить Зоряна Салабай.

Чому так стається?

Найперше, як зазначає лікарка, батькам важливо усвідомити, що занадто раннє народження малюка може трапитися внаслідок незалежних від зусиль батьків обставин чи факторів ризику. 

Окрім генетичних факторів, це можуть бути:

  •  Попередні передчасні пологи.
  •  Багатоплідна вагітність (двійнятами, трійнятами чи більшою кількістю).
  •  Інтервал між вагітністю менш ніж шість місяців.
  • Зачаття шляхом запліднення in vitro.
  •  Проблеми з маткою, шийкою матки або плацентою.
  •  Куріння або вживання наркотиків.
  •  Деякі інфекції, особливо навколоплідних вод та нижніх статевих шляхів.
  •  Деякі хронічні захворювання, такі як гіпертензія та цукровий діабет.
  •  Надмірна вага у матері.
  •  Стресові життєві події.
  •  Попередні викидні чи аборти.
  •  Травмування.
  • Перша вагітність у пізньому віці.

 

Чи можна запобігти передчасному народженню дитини? 

За словами неонатолога, в окремих випадках можна зменшити ймовірність передчасних пологів, якщо відомі фактори ризику.  Є речі, на які вплинути неможливо, як-от спадкові чинники. Але є те, що залежить від самої жінки. Насамперед  вагітна має пам’ятати, що потрібно вчасно звертатись до лікаря, стояти на обліку, не наражатися на будь-які токсичні впливи.

Вагітні мають відповідально ставитися до свого здоров’я. Наприклад, зараз є пандемія коронавірусу, тож важливо пам’ятати про вакцинацію. Бо це не тільки захист жінки, а й малюка. Вагітна може перехворіти ковідом в легкій формі, але вірус залишає дуже серйозні зміни для плаценти, яка живить дитину в утробі, і маля може недоотримувати кисню, а відповідно, це впливатиме на його розвиток”, – говорить Зоряна Василівна.

Що важливо для догляду передчасно народжених дітей?

Не у всіх передчасно народжених малюків розвиваються ускладнення. У деяких можуть бути короткочасні проблеми зі здоров’ям, в інших — серйозніші та довготриваліші наслідки. Як правило, що раніше народжується дитина, то вищий ризик появи ускладнень і їхня складність. Вага при народженні також відіграє важливу роль — що вона менша, то більше догляду у виходжуванні може знадобитися малюку.

"Мають бути максимально враховані всі потреби дитинки. Уявімо крихітку, яка народилася на 22-23 тижні вагітності. Це дуже складна категорія пацієнтів. Їм потрібно створити теплове середовище таке, щоб температура залишалася стабільно нормальною. Ці діти не мають терморегуляції", – пояснює Зоряна Салабай.

При передчасних пологах дитина часто потребує підключення до камери, яка для неї є замінником органів дихання. Також її підключають до пристрою управління життєво важливими органами. Цей пристрій контролює важливі показники, наприклад, частоту серцевих скорочень, дихання, насичення крові киснем, кров'яний тиск. 

Під час догляду за недоношеною дитиною також використовують апарат, що забезпечує її харчування. Всі інгредієнти для вигодовування вводять довенно.

Перебування в лікарні для передчасно народжених немовлят, як правило, досить тривале. Це може зайняти кілька місяців, поки дитина не набере достатньої ваги та її органи не почнуть працювати самостійно. 

Відділення передчасно народжених дітей ЛОКЛ

Неонатальному центру Львівської обласної клінічної лікарні цьогоріч виповнюється 45 років.

Відділення інтенсивної терапії працює з 2008 року.

За ці роки, як зазначає завідувачка, змінився контингент пацієнтів.

“Ми почали лікувати діток вагою від 500 грамів. В нас була дівчинка, яка народилася на 22-му тижні вагітності і важила  480 грамів. Крихітка перебувала у неонатальному центрі рік. Усе закінчилось успішно”, – розповідає Зоряна Василівна.

Окрім впровадження новітніх технологій у виходжуванні “ранніх пташок”, у відділенні розширюють і спектр надання медичних послуг. Зараз тут працюють над створенням банку грудного молока.

Адже, за словами лікарки, грудне материнське молоко відіграє важливу роль у лікувальному процесі. У ньому є багато складників, які неможливо відтворити штучно.

“Передчасні пологи і психологічний стан матері у таких ситуаціях не сприяють виробленню у жінок достатньої кількості молока для лактації. Ми хочемо створити такий банк, де можна буде зберігати, переробляти і перевіряти молоко, яке буде придатне для годування діток”, – говорить  неонатолог.

Як каже Зоряна Салабай, фахівці відділення передчасно народжених дітей обов’язково  спостерігають за пацієнтами в перший рік життя. Їхній стан здоров’я контролює педіатр, невролог, офтальмолог. Загалом, за словами лікарки, якість життя навіть вкрай незрілих крихіток зараз є доброю. 

В Україні є пацієнтська організація, яка підтримує батьків, чиї немовлята народилися передчасно. Це Асоціація батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки». Організація надає інформаційну та психологічну підтримку батькам, також юридичні консультації у випадку перинатальної втрати. Крім цього, працює цілодобова гаряча лінія, де батьки можуть отримати всю необхідну інформацію. Більше про це можна дізнатися тут: https://help.ranniptashky.com/

 

ІА "Вголос": НОВИНИ