Нещодавно Центр Разумкова оприлюднив дані чергового опитування і багатьох здивував результатами: в Україні з’явився політик, якому громадяни нашої країни довіряють більше, ніж Президентові Зеленському.

Ним став спікер Верховної Ради Дмитро Разумков: йому висловили довіру 35% опитаних.

До того ж Президента України Володимира Зеленського 42% українців взагалі назвали розчаруванням 2020 року.

І що цікаво: не так давно нардеп Гео Лерос в інтерв’ю «Вголосу» розповів: «Зеленський боїться, що Разумков – наступний президент».

То ж яке політичне майбутнє у Дмитра Разумкова і чи справді він має шанс стати наступним очільником нашої держави? Про це ми поговорили із політичними експертами Андрієм Золотарьовим, Олександром Кочетковим і Тарасом Загороднім.

Чому так зріс рейтинг очільника українського Парламенту?

Андрій Золотарьов:

Зеленський отримує на горіхи від українців через те, що наші співвітчизники пов’язують з першою особою все, що відбувається у країні: добре це чи погано. Саме тому негатив стосовно Зеленського зростає, особливо, якщо він не виконує обіцянки.

Разумков опиняється у пулі тих політиків, які мають подальшу перспективу

А Разумков опиняється за межами рішень влади, які мають відвертий негатив, тому його особистий рейтинг зростає. Але спікеру також треба віддати належне: він досить спокійно працює, його сприймають у Парламенті всі політичні сили. І саме Разумков опиняється у пулі тих політиків, які мають подальшу перспективу.

Олександр Кочетков:

Зеленський перед виборами багато чого обіцяв, ті ж посадки корупціонерів, проте виконав не все. Натомість Разумков не робить гучних заяв, нічого не обіцяє. Він до того ж не займається політичним піаром, а просто виконує роботу спікера достатньо кваліфіковано – і суспільство це помітило. Також Разумков - людина, яка не бере участі у корупційних скандалах – і це все сприяє тому, що його рейтинг починає рости. Але як тільки він вийде на сцену, проти нього почнуть працювати – і тоді ситуація зміниться.

Тарас Загородній:

Справді: Разумков виглядає спокійним і врівноваженим, особливо на тлі активних гравців, які достатньо агресивно поводяться, зокрема нардепів від ОПЗЖ і «ЄС», десь навіть іронічним. Та й у політиці у нього, як я називаю, образ «ідеального зятя»: такий кандидат особливо сподобається жінкам, які якраз в такому віці і є активними виборцями. Тому його можуть підтримати.

Чи справді Разумков має шанс стати  наступним Президентом України?

Тарас Загородній:

Те, що Разумкова вважають наступним президентом України, - це вже велика проблема для чинного очільника Верховної Ради. Адже українські політичні реалії такі, що як-тільки когось починають кудись «випихати», відразу ж інші починають його «зливати» і копати під цього політика. Одне з неписаних правил політики каже: виграє той, кого недооцінюють найбільше. Тому є велика вірогідність того, що Президентом Разумков таки не стане.

Яке загалом політичне майбутнє у Разумкова?

Тарас Загородній:

Не виключаю, що спікер ВРУ може покинути президентську команду і піти згодом своїм політичним шляхом. Але тут варто врахувати, що як тільки почне падати рейтинг Зеленського, тоді Разумков і може почати відсторонюватися. А зараз навіщо йому це? І тут не варто забувати: спікер Парламенту, у разі, якщо щось станеться з Президентом,  стає в.о. глави держави.

Але в Парламент з якоюсь політичною силою він таки пройти може. Однак тут треба зважати, якщо ми говоримо про рейтинги, чи у Разумкова велика підтримка як соратника Зеленського, чи як самостійного політика, адже спікер Ради може опинитися і в опозиції до Президента.

Андрій Золотарьов:

Кажуть, що Ахметов вважає Разумкова перспективним політиком і цікавиться його кандидатурою

Безумовно, через певний час до Разумкова прийдуть з пропозиціями щодо подальшої політичної перспективи і співпраці. Злі язики навіть розповідають, що Ренат Ахметов цікавиться його особою і вважає його перспективним політиком, саме тому, що олігархічному кооперативу треба робити ставки на майбутнє, оскільки ці президентські вибори минули, а наступні вже не за горами.

Тому складається класична для української політики ситуація, коли публікація рейтингів посилює амбіції у одного і підозри в іншого. Саме це може негативно позначитися на стосунках між Президентом та спікером, хоча зараз відвертого конфлікту між ними немає. І взагалі: ті люди, які працюють в Раді, кажуть, що Разумков – людина неконфліктна і не йде свідомо на загострення.

Відтак, чинного очільника Парламенту у майбутньому спокійно можна  розглядати як керівника  якоїсь політичної партії.

Олександр Кочетков:

Разумков знає, як відбуваються політичні процеси, тому розуміє, що починати власну політичну діяльність можна не тоді, коли хочеться, а тоді, коли складається для цього відповідна ситуація. Тому він може розпочати власну політичну кар’єру тоді, коли буде криза у владі, виникнуть величезні проблеми у Зеленського і суспільство шукатиме нового лідера. І тут саме чинний спікер Ради може стати лідером потенційно вже парламентської політсили на виборах.

Як може протидіяти Володимир Зеленський?

Тарас Загородній:

На Банковій також бачать рейтинг довіри українців до Разумкова, тому, звичайно, що там намагатимуться її знівелювати - це логіка політичної боротьби. «Допомагатимуть» йому, наприклад, не виконати обіцянок, щоб виглядав людиною, яка обманює суспільство.

Та й сам Разумков необережно поводиться: в інтерв’ю німецькій газеті  сказав, що він де-факто і є президентом. Це дуже необережні заяви і спікеру Ради варто бути більш скромним у цьому плані, адже для нього це дуже небезпечно - не треба злітати раніше часу.

Андрій Золотарьов:

Згадаймо, коли свого часу стали помітні амбіції прем’єра Яценюка (який поглядав на крісло президента), то у тодішнього глави держави виникли і підозри і Яценюка «погасили». Про це гарно розповів Онищенко: «гасив» ці амбіції за 2 млн доларів щомісяця Порошенко – саме стільки йому коштувало мінусування  рейтингу Яценюка.

Зараз такої ситуації немає: ніхто з Банкової «мінусуванням» рейтингу Разумкова не займаються. Можливо, Зеленський і боїться, що очільник Ради у майбутньому стане Президентом, але поки не протидіє. Між Зеленським та Разумковим ще чорна кішка не пробігла.

Та варто пам’ятати: хоча Зеленський розповідав, що він йде на один президентський термін, та я дуже добре знаю, що приблизно через рік вже наростають політичні апетити і люди починають думати про другий термін. Але,  на мою думку, все вирішуватиметься у найближчі півроку.

Олександр Кочетков:

Сам Зеленський може протидіяти Разумкову, якщо той піде самостійною політичною дорогою. І саме тоді, коли оточення Зеленського, яке у майбутньому обов’язково змінять, переконає Президента у тому, що політична діяльність Разумкова гаранту безпосередньо загрожує – от тоді Зеленський може дошкуляти спікеру. Адже Зеленський де-факто грає роль президента, він не є окремим політичним суб'єктом.

Далі, якщо не знайдуть компромату на очільника Парламенту, то його почнуть вигадувати, почнуться скандали, звинувачення, щось шукатимуть силами СБУ в оточенні Разумкова, щось вигадуватимуть. І це впливатиме на рейтинг спікера обов’язково. Але зараз між Зеленським та Разумковим немає серйозних політичних чи економічних протиріч.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ