Медовий Спас або Маковія християни східного обряду щорічно відзначають 14 серпня. Це перше з трьох літніх свят на честь Спасителя. У цей же день починається великий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.
Свято отримало свою назву завдяки тому, що до середини серпня стільники у вуликах вже наповнені і треба починати збирати мед.
Інша назва цього свята - “Маковія”. У цей день Церква вшановує пам’ять семи мучеників Маккавеїв та їхньої матері Соломонії, які в 166 році до нашої ери прийняли мученицьку смерть за віру в Бога. Назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й маку, який дозріває у середині серпня
Цього дня прийнято готувати страви з маком і медом. Традиційними є палянички з маком, або ще їх називають “Шулики”.
Для приготування “Шуликів” нам потрібно:
Для паляниці:
300 мл кефіру;
1 яйце;
1 ст.л. цукру;
1 неповна ч.л. соди, гашеної оцтом;
борошна до м’якого тіста;
Додатково:
1 скл. маку
3-4 ст.л. цукру
2-3 ст.л. меду
1 скл. окропу
З усіх інгредієнтів замісити не туге тісто (м’якше, ніж на вареники). Сформувати руками у формі 20 на 25 см корж. Поколоти виделкою. Випікати при 190 *С до золотистого кольору.
Мак промити, запарити і втерти, додаючи цукор.
Охолоджену паляницю порізати,або на невеликі шматочки ( приблизно 5 на 5 см), Додати мед та мак і вимішати. Кількість меду (цукру) можна змінювати під свій смак.
Якщо ж хочеться спекти щось більш вишукане, аніж палянички, ідеально для цього Свята підійде пляцок “Медова бочка”, який поєднує у собі медові, маковий та яблучний коржі.
Пляцок “Медова бочка” від Лілії Цвіт
МЕДОВЕ ТІСТО на 2 коржі:
яйця - 4 шт.
цукор - 150 г
масло - 100 г
мед - 100 г
сметана - 200 г
сода - 1 ч.л
борошно - 350 г
родзинки - 150 г
МАКОВИЙ КОРЖ:
мак - 200 г
яйця - 3 шт.
цукор - 100 г
масло - 100 г
борошно - 100 г
розпушувач - 1 ч.л.
КРЕМ:
сир кисломолочний - 400 г
сметана - 800 г
цукор - 100 г
ван.цукор - 1 п.16 г
загущувач - 2 п. по 12 г
ЯБЛУЧНИЙ ПРОШАРОК
яблука (не чищені) - 2 кг
цукор - 100 г (можна більше)
желатин - 25 г
ФОРМА 25*35 см
Готуємо медове тісто:
Білки збиваємо в піну, додаємо цукор і збиваємо, щоб розчинився. Виливаємо жовтки і збиваємо все разом.
Додаємо розтоплене масло і рідкий мед (якщо мед густий, розігріваємо на водяній бані)
До сметани висипаємо соду і ретельно перемішуємо.
Сметану з содою виливаємо до яєчної маси і збиваємо все разом.
Наприкінці додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто.
До тіста можна додати родзинки чи чорнослив, або горіхи.
Викладаємо у форму, застелену пергаментом і рівномірно розприділяємо. Можна пекти два коржі, а можна один і пізніше розрізати надвоє.
Випікаємо при температурі 170 градусів 15 хв.
Готуємо маковий корж:
До яєць додаємо цукор і збиваємо міксером,щоб цукор розчинився.
Мак пропарити і протерти (можна взяти готову макову масу.
Додаємо розтоплене масло, ретельно перемішуємо
Та виливаємо до цього яєчну суміш.
В кінці додаємо борошно та розпушувач.
Макову масу викладаємо у форму, застелену пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів 20 хв.
Яблучний прошарок:
Яблука почистити від шкірки та натерти на грубій терці.
Додаємо цукор і ставимо на 15 хвилин тушкуватися.
Наприкінці додаємо корицю та швидкорозчинний желатин.
Охолоджуємо масу до кімнатної температури, викладаємо на маковий корж і ставимо в холодильник, щоб яблука добре застигли.
Вершковий крем:
Кисломолочний сир перетираємо блендером.
До сметани додаємо цукор і збиваємо до утворення густої маси.
До збитої сметани висипаємо сир і збиваємо до однорідності.
Складаємо пляцок:
Медовий корж +половина крему + маковий корж з яблучною начинкою + решту крему + медовий корж
Зверху поливаємо розтопленим шоколадом.
ІА "Вголос": НОВИНИ