Медовий Спас або Маковія християни східного обряду щорічно відзначають 14 серпня. Це перше з трьох літніх свят на честь Спасителя. У цей же день починається великий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Свято отримало свою назву завдяки тому, що до середини серпня стільники у вуликах вже наповнені і треба починати збирати мед.

Інша назва цього свята - “Маковія”. У цей день Церква вшановує пам’ять семи мучеників Маккавеїв та їхньої матері Соломонії,  які в 166 році до нашої ери прийняли мученицьку смерть за віру в Бога. Назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й маку, який дозріває у середині серпня

Цього дня прийнято готувати  страви з маком і медомТрадиційними є палянички  з маком, або ще їх називають “Шулики”

Для приготування “Шуликів” нам потрібно:

Для паляниці:

300 мл кефіру;

1 яйце;

1 ст.л. цукру;

1 неповна ч.л. соди, гашеної оцтом;

борошна до м’якого тіста;

Додатково:

1 скл. маку

3-4 ст.л. цукру

2-3 ст.л. меду

1 скл. окропу

З усіх інгредієнтів замісити не туге тісто (м’якше, ніж на вареники). Сформувати руками у формі 20 на 25 см корж. Поколоти виделкою. Випікати при 190 *С до золотистого кольору.

Мак промити, запарити і втерти, додаючи цукор.

Охолоджену паляницю порізати,або на невеликі шматочки ( приблизно 5 на 5 см), Додати мед та мак і вимішати. Кількість меду (цукру) можна змінювати під свій смак.

Якщо ж хочеться спекти щось більш вишукане, аніж палянички, ідеально для цього Свята підійде пляцок “Медова бочка”, який поєднує у собі медові, маковий та яблучний коржі.

 Пляцок “Медова бочка” від Лілії Цвіт

МЕДОВЕ ТІСТО на 2 коржі:

яйця - 4 шт.

цукор - 150 г

масло - 100 г

мед - 100 г

сметана - 200 г

сода -  1 ч.л

борошно - 350 г

родзинки - 150 г

МАКОВИЙ КОРЖ:

мак - 200 г

яйця - 3 шт.

цукор - 100 г

масло - 100 г

борошно - 100 г

розпушувач - 1 ч.л.

КРЕМ:

сир кисломолочний - 400 г

сметана - 800 г

цукор - 100 г

ван.цукор - 1 п.16 г

загущувач - 2 п. по 12 г

ЯБЛУЧНИЙ ПРОШАРОК

яблука (не чищені) - 2 кг

цукор - 100 г (можна більше)

желатин - 25 г

ФОРМА 25*35 см

Готуємо медове тісто:

Білки збиваємо в піну, додаємо цукор і збиваємо, щоб розчинився. Виливаємо жовтки і збиваємо все разом.

Додаємо розтоплене масло і рідкий мед (якщо мед густий, розігріваємо на водяній бані)

До сметани висипаємо соду і ретельно перемішуємо.

Сметану з содою виливаємо до яєчної маси і збиваємо все разом.

Наприкінці додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. 

До тіста можна додати родзинки чи чорнослив,  або горіхи.

Викладаємо у форму, застелену пергаментом і рівномірно розприділяємо. Можна пекти два коржі, а можна один і пізніше розрізати надвоє.

Випікаємо при температурі 170 градусів 15 хв.

 Готуємо маковий корж:

До яєць додаємо цукор і збиваємо міксером,щоб цукор розчинився.

Мак пропарити і протерти (можна взяти готову макову масу.

Додаємо розтоплене масло,  ретельно перемішуємо

Та виливаємо до цього яєчну суміш.

В кінці додаємо борошно та розпушувач.

Макову масу викладаємо у форму, застелену пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів  20 хв.

Яблучний прошарок:

Яблука почистити від шкірки та натерти на грубій терці.

Додаємо цукор і ставимо на 15 хвилин тушкуватися.

Наприкінці додаємо корицю та швидкорозчинний желатин.

Охолоджуємо масу до кімнатної температури, викладаємо на маковий корж і ставимо в холодильник, щоб яблука добре застигли.

Вершковий крем:

Кисломолочний сир перетираємо блендером.

До сметани додаємо цукор і збиваємо до утворення густої маси.

До збитої сметани висипаємо сир і збиваємо до однорідності.

Складаємо пляцок:

Медовий корж +половина крему + маковий корж з яблучною начинкою + решту крему + медовий корж

Зверху поливаємо  розтопленим шоколадом.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ