10 червня жителі Цюриха беруть участь у місцевому референдумі, на який винесено відразу 14 питань.

Про це повідомляє Swissinfo.

Традиційний конверт із матеріалами до референдуму, який надсилають громадянам перед голосуванням, цього разу товстий як ніколи.

Жителі Цюриха повинні будуть прийняти рішення стосовно 14 питань, серед яких два законопроекти на рівні кантону, дві народні ініціативи федерального рівня і відразу десять міських питань, вісім з яких стосуються фінансово-бюджетних проблем.

Мова піде, наприклад, про створення денних шкіл продовженого дня, про виділення кредитів на цілий ряд будівельних проектів і про порядок виборів наглядових органів у середніх школах.

«Така велика кількість тем для голосування для нас не зовсім звичайна справа», - каже секретар апарату уряду міста Цюрих Клаудія Кюш-Курті.

Вона пояснює, що причиною цієї ситуації став збіг одразу кількох чинників. У Швейцарії, зокрема, щороку проходять чотири національних референдуми. Востаннє - у березні цього року - в Цюриху до того ж відбулися муніципальні вибори. «І звичайно, коли проходять вибори, міських тем на голосування ми не виносимо», - зазначає Клаудія Кюш-Курті.

Тому, пояснює видання, в місті просто накопичилися проблеми і законопроекти. Крім того, часто питання обговорюються спочатку в парламентських комітетах і комісіях, а на те, коли ці дискусії завершуються, місто впливу не має.

Крім того, з 2000 року у народних ініціатив є свій «дедлайн», і це теж часом веде до такого роду «накопичень».

Критики скаржаться, що винесення такої великої кількості питань на голосування призведе до інтелектуального перевантаження городян, яким банально не вистачить часу розібратися в тонкощах.

Нагадаємо, що у списку партії «Опозиційна платформа – За життя» виявився колишній нардеп від «Партії регіонів» Віталій Борт, який підтримав псевдореферендум на Донбасі у 2014 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ