В України багато «друзів», причому, з усіх боків. Найперший — усередині країни. Бо там, де два українці — там три гетьмани. І це може стати колосальною проблемою для скликання об’єднавчого Собору, для досягнення на ньому порозуміння й обрання предстоятеля.

Про це в інтерв’ю «Вголосу», відповідаючи на питання «Які зараз існують загрози для отримання томосу, зокрема для організації та проведення об’єднавчого Собору?», уточнила завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.

«Та я сподіваюся, що усвідомлення історичності цієї події все ж додасть мудрості нашим очільникам і вони ухвалять правильне рішення. Бо ж Собор — це не просто зібрання людей, це присутність самого Бога», — зазначила вона.

Крім цього, за її словами, нам допомагають «друзі» ззовні. «Поширюють різні міфи про те, що в Україні «ріки крові проллються», що «розкол відбудеться у православ’ї». А то його не було до цього? Ніби дружно і мирно всі жили й їздили на собори один до одного. Та є і багато інших речей. Адже Росія ніколи не заспокоїться стосовно незалежності України, а тим більше — незалежності її духовного життя, зокрема, Церкви. Тому нас залякують і тиснуть економічними санкціями», — додала Людмила Филипович.

Більше читайте тут: «Об’єднання чи розкол: чого чекати від Собору українського православ’я?»

ІА "Вголос": НОВИНИ