Збої могли бути пов'язані з випробуваннями засобів кібератаки, вважають в НАТО і країнах Балтії, ґрунтуючись на перших розвідданих про навчання, пише Голос Америки, посилаючись на інформагентство Reuters. 

Росію підозрюють в порушенні роботи телефонної мережі на західному узбережжі Латвії протягом семи годин 30 серпня, заявили представники НАТО і латвійських органів безпеки. Для цього міг використовуватися глушник зв'язку, спрямований в бік Швеції і розміщений в Калінінграді.

Латвійська влада підозрює, що Москва порушила роботу екстреної гарячої лінії 112, яка вперше дала збій 13 вересня – незадовго до найінтенсивнішої фази найбільш масштабніших з 2013 року російських військових навчань «Захід».

«За вісма ознаками, Росія активувала станцію перешкод мобільного зв'язку в Калінінграді, яка була спрямована не на Латвію, а на Ґотланд та Аландські острови. Сигнал зачепив і Латвію», – заявив заступник голови комітету з національної безпеки латвійського парламенту Карліс Сержантс після брифінгу латвійської розвідки.

Порушення в роботі телефонної мережі були незначними в порівнянні з хакерською атакою на міжнародні компанії, порти і громадські служби, яка сталася раніше в цьому році.

Однак дані розвідки НАТО вказують на те, що засоби кібервійни займали центральне місце в навчаннях «Захід-2017», і той факт, що Росія відпрацьовувала їх використання в якості наступального озброєння, викликає серйозне занепокоєння.

Це також крок, на який не всі європейські союзники в НАТО готові піти. Дотепер у НАТО підкреслювали, що їхня кіберстратегія виключно оборонна.

Росія здатна перехоплювати або глушити цивільні мережі «в значному радіусі і з відносною легкістю», заявив дипломат НАТО, додавши, що технологічні досягнення Москви можуть становити загрозу для засобів зв'язку і радарів Альянсу.

Генерал-лейтенант Бен Годжес, який очолює сухопутні сили США в Європі, відзначає, що Росія за останні три роки розробила «значний потенціал в сфері електронної війни».

«Багато що з цього було продемонстровано в ході навчань», – сказав він журналістам, назвавши це ознакою прогресу, якого Росія встигла досягти в галузі електронної війни, поки Альянс боровся з бойовиками в Афганістані.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ