Українська науковиця Поліна Лішко, яка працює в Каліфорнійському університеті в Берклі, отримала премію «для геніїв» MacArthur. Поліна зробила відкриття, яке може докорінно змінити підхід до протизаплідних засобів як для жінок, так і для чоловіків.

Українка винайшла революційний контрацептив, який не використовує гормонів та не має сторонніх ефектів, повідомляє Голос Америки. 

Професорка молекулярної та клітинної біології Поліна Лішко уже 8 років працює в Каліфорнійському університеті. У власній лабораторії науковиця керує дослідженнями з фертилізації яйцеклітини та пошуками нового типу протизаплідних препаратів.

Чотири роки тому вона знайшла рецептори, які штовхають сперматозоїд на шляху до яйцеклітини.

Нові дослідження дозволяють створити нове покоління негормональних контрацептивів. Гормональні контрацептиви мають чимало побічних ефектів.

Поліна Лішко віднайшла уже кілька відомих науці негормональних протизаплідних препаратів, які блокують рецептори сперматозоїда. За цим принципом вчена працює над першим оральним контрацептивом для чоловіків.

Цього року дослідження Поліни Лішко було визнано Фондом MacArthur, так званою премією геніїв.

Щороку фонд відзначає талановитих людей, які демонструють екстраординарну винахідливість та відданість своїй справі.

Переможці отримують $625 тисяч у вигляді гранту на свою професійну діяльність.

Поліна народилась і виросла в Києві в родині науковців-хіміків. У середині 90-х закінчила факультет біології університету Тараса Шевченка, працювала в інституті фізіології імені Богомольця. Там зустріла свого чоловіка, також науковця Юрія Кірічока.

У 2000 році Юрія та Поліну прийняли в аспірантуру Гарвадського університету, а в 2006 році сім’я українських науковців переїхала в Каліфонію.

Новий протизаплідний препарат проходить першу стадію випробувань і може з’явитись на ринку уже через рік.

ІА "Вголос": НОВИНИ