Український режисер Валентин Васянович вирішив відмовитися від ордена «За заслуги» 3-го ступеня, яким його нагородив президент України Володимир Зеленський.

Своє рішення Васянович пояснив протестом проти кримінальних справ, які були відкриті щодо українських кіновиробників.

Режисер наголосив, що його рішення немає політичного підтексту, а є радше проявом «цехової солідарності та етики».

«Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками», — наголосив митець.
На його думку, фігурантами цих кримінальних справ є ті продакшини, які часто представляють Україну на міжнародній арені.
«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує »за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність«, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням», — додав він.

Про які кримінальні справи згадує режисер

Васянович має на увазі кримінальне провадження, яке згадане у зверненні Держкіно перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів.

Агентство звернулося до експертів з проханням при оцінці проєктів врахувати інформацію про «наявність незакритих кримінальних проваджень щодо компаній та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках».

Зокрема, йдеться про такі компанії - «Трафік філмз», «Лаймове світло», «Артхаус трафік», громадська організація «Молодість» та інших.

Що відомо про Валентина Васяновича

Режисер Васянович зняв ігрові фільми «Атлантида», «Рівень чорного» та документальну стрічку «Присмерку». Крім того, він був оператором фільму «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

Нагадаємо, фільм «Атлантида» минулого року став переможцем в конкурсній програмі «Горизонти» Венеційського кінофестивалю і цього року висунута Україною на премію «Оскар»  у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Джерело - LB.ua.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ