Заперечення РФ у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН спрямовані на те, щоб заплутати і перекрутити справу.

Про це заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook.

«РФ намагається маніпулювати судом і замість питань юрисдикції розглядати справу по суті на власних умовах. Як я вже зазначала, це – найбільша небезпека і пастка. РФ намагається сказати Суду: забудьте про тисячі сторінок доказів, подивіться лише на кілька фактів, які відібрала Росія», – написала вона.

На думку РФ, Суд не має юрисдикції розглядати заяви України про агресію, неправомірну окупацію, відверті порушення Статуту ООН, а тому Україна прагне обійти ці обмеження юрисдикції та штучно намагається втиснути згадані порушення в юрисдикцію двох конвенцій.

РФ також вважає, що немає жодних порушень, про які заявляє Україна, що немає жодного тероризму, фінансування, жодних переслідувань.

«Це найнебезпечніша частина. З одного боку, Росія намагається перекрутити усю доказову базу... З іншого, намагається буквально змінити тексти конвенцій, вимагаючи їх читати так, щоб дії Росії не потрапляли під їхню дію», – зазначила Зеркаль.

Росія також заявляє, що Україна вела себе недобросовісно у спробах мирного врегулювання спору перед тим, як звернутися до Суду.

«Тут майстерність називати біле чорним сягає апогею. Ці маніпуляції побудовані дуже вправно. І в письмових документах і у виступах адвокатів Російської Федерації багато складної аргументації. Але навіть простого погляду на структуру цих аргументів досить, аби зрозуміти їх помилковість», – зазначила заступниця голови МЗС.

Нагадаємо, що у РФ відреагували на вимоги України у Міжнародному суді ООН.

ІА "Вголос": НОВИНИ