У середу, 24 липня, в річницю захоплення російськими окупантами міста Дебальцеве в Донецькій області в мережі згадали про провокації проти ВСУ.

Так, на сторінці проекту «Інфорпост» у Facebjok поділилися історією про те, як терористи спалили ринок, звинувативши українських захисників нібито в артилерійському обстрілі.

«В ніч з 24 по 25 липня 2014 року в Дебальцеве загорівся Центральний ринок. Як не дивно, не було ніяких звуків стрілянини, і вже тим більше вибухів. Наша сім'я поставилася до цього скептично, оскільки це виглядало дуже дивно, тим більше, тоді було багато брехні і інформаційних вкидань », - розповів у своєму листі один з місцевих жителів.

Повідомляється, що як виявилося на наступний день, ринок дійсно згорів, але явно не від артобстрілу, про що заявляли бойовики так званої «ДНР», а від підпалу або гранати.

«На це вказує і відсутність будь-якого шуму, і відсутність пошкоджень на близько розташованих до ринку будинках. За легендою бойовиків, ГРАД впав точно по території маленького ринку, який не мав ну ніякого сенсу для обстрілу. Якби місто дійсно обстріляли, то вже в той момент люди б не ходили по вулицях міста, а ховалися в підвалах. В мережі Інтернет є відео того дня, де на ранок 25 липня люди досить жваво пересуваються на залишках згорілого ринку, знімаючи все це на відео»,- йдеться у повідомленні.

Жителі пригадують, що все виглядало, начебто спочатку ринок пограбували, а потім підпалили, щоб замести сліди. Вони запевняють, що були відсутні пошкодження від осколків, і наявність непошкоджених вікон і стекол в будинках, розташованих впритул з ринком, а також деякі відкриті ангари і склади з товаром різного типу.

«Все це пам'ятає кожен житель нашого міста. Природно зараз влада »ДНР« і різні провокатори всіляко намагаються все перекрутити і стверджують, що ринок згорів від обстрілу то град, то мінами. Але якщо дружити з головою, то можна здогадатися, що ГРАД та міни не падають безшумно, і при артобстріл, а вже тим більше при перших в житті, - люди будуть ховатися в підвали і намагатися виїхати з міста (якщо є така можливість), чого не було, повторю 25 липня 2014 року! Проте, через і без того напруженої ситуації люди ще більше піддалися страху і почали готувати підвали і документи на випадок бойових дій.»,- розповідають жителі.

Нагадаймо, бойовики і «чиновники» «ДНР» вивозять сім'ї з населених пунктів у районі Дебальцевого.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ