Чи не кожен львів’янин (та й не лише) знає, хто у Львові має прізвисько «Доля».

І так – це міський голова Львова Андрій Садовий – без його участі або ж погодження у місті не відбувається нічого. А якщо маєш на меті започаткувати бізнес, то повинен відділити долю градоначальнику – це може бути й 10, і 20, а то й 40% від прибутку.

То ж чи Садовий у долі з ринком «Добробут» був усі ці роки свого мерства, а коли запахло смаженим, він вирішує звернутися до генпрокуратури через нібито крадіжку комунального майна на ділянці колишнього ринку «Добробут».

Але чому Садовий згадав майже 20-річну історію із судовою тяганиною саме зараз не до кінця зрозуміло. Видається, що допоки Андрій Іванович був у долі з власником ринку «Добробут» Валерієм Холодило – земельна ділянка у самісінькому центрі Львова не була цікава чиновникам мерії.

«Фірма, зареєстрована в Москві, «Галінвест», власник Холодило, колишній комсомольський діяч, на початках Незалежності обманув міську владу, обласну владу і переписав на себе землі, майно. Йдеться про територію, де був розташований ринок «Добробут», дуже багато нерухомості – 500 млн грн у нинішніх цінах. На початках війни «чорні» реєстратори почали це все переоформляти», – каже Андрій Садовий.

Логічне питання – російсько-українська війна триває з 2014 року, то у мерії заплющували очі на те, що фірма з Москви, а зараз, коли навколо «Добробуту» виникло багато питань від громадськості Садовий вирішує вмити руки та зняти з себе відповідальність.

Найстрашніше у цій ситуації – скільки ще у Львові працює фірм, зареєстрованих у рф. Мабуть, вчасно сплачують «долю», якщо про них у Львівській мерії не говорять…

Поки що…

Зазначимо, що справа про ділянку 0,66 га на площі Осмомисла за оперним театром тягнеться з початку 1990-х. Тоді міська рада спільно з українсько-австрійською фірмою заснувала ТОВ «Галінвест» та планувала збудувати тут 5-поверховий готель.

Через кризу будівництво зупинилось на рівні фундаменту, а на його місці облаштували тимчасовий ринок «Добробут». Чим кон­крет­но зай­ма­ло­ся під­при­ємс­тво у се­ре­ди­ні 90-х роках не­ві­до­мо з жод­них до­ку­мен­тів. На­то­мість ві­до­мо, що під­при­ємс­тво при­муд­ри­ло­ся за ці ро­ки пе­ред кіль­ко­ма струк­ту­ра­ми за­ро­би­ти со­бі міль­йон­ні бор­ги, в ре­зуль­та­ті чо­го бу­ло про­го­ло­ше­но спо­чат­ку про­це­ду­ру бан­крутс­тва під­при­ємс­тва (1999 рік), а по­тім, 2002 ро­ку, роз­по­ча­то про­це­ду­ру са­на­ції (оз­до­ров­лен­ня під­при­ємс­тва).

Згодом «Галінвест» закрив ринок Добробут та дозволив компанії «Євротрек» облаштувати на його місці супермаркет Арсен, який запрацював у квітні 2023 року.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство Галінвест належить австрійській компанії «Ост-інвест-унд Баупроектменеджмент Г. М.Б.Г», кінцевим бенефіціаром якого є львівʼянин Валерій Холодило.

ІА "Вголос": НОВИНИ