З 18 до 31 жовтня учні 5-11 класів, позашкільна освіта та студенти всіх вузів, коледжів та училищ переходять на дистанційне навчання.

Таке рішення сьогодні, 8 жовтня, прийняла міська комісія з питань технічно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації Львова.

Про це повідомив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак.

Також, за його словами, дитячі розважальні заклади припиняють роботу.

Натомість початкова школа та довкілля не змінюватимуть очний навчальний процес. А з 31 жовтня школярі підуть на канікули. Тому, очікується, що з 14 жовтня до 8 листопада діти не дуже багато контактуватимуть між собою.  Що дасть можливість перервати ланцюжок вірусних захворювань.

Також з 14 жовтня у Львові заборонять всі масові розважальні заходи у Львові. Дозволять провести тільки вже анонсовані конференції, в яких візьмуть вакциновані особи або особи з негативними ПЛР-тестами. 

Водночас заходи 14 жовтня до Дня захисників України на Личаківському кладовищі проведуть. Але – з вимогою дотримання маскового режиму та фізичної дистанції.

Для невакцинованих футбол - тільки по телевізору

А ось на футбольний матч 12 жовтня запустять тільки тих, хто має ковід-сертифікат або ж надасть довідку про негативний ПЛР-тест.

Про це повідомив під час брифінгу мер Львова Андрій Садовий.

«Федерація футболу погодилася з нашою вимогою: на стадіон мають право ввійти тільки ті особи, які вакциновані або мають негативний ПЛР-тест. Я розумію, що багато осіб, які купили квиток, не зможуть потрапити на стадіон. Але альтернативи немає», - сказав він.

Всім іншим мер Львова запропонував переглянути футбольний матч по телебаченню.  

Бізнесу приготуватися до жорстких заходів контролю

Що стосується бізнесу, то він працюватиме із посиленими карантинними заходами, але під жорстким контролем відповідних органів.

У закладах громадського харчування вимагатимуть або стовідсоткового вакцинування всіх працівників, або ж робити тести ПЛР кожні три дні.

«За цим стежитимуть працівники поліції та держпродслужби. Вони отримають спеціальне обладнання аби перевіряти ковід-сертифікати», - повідомив мер Львова Андрій Садовий під час брифінгу за наслідками рішення  міської комісії з питань технічно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації.

Також він попередив, що наступне рішення комісії може стосуватися обмежень щодо бізнесу. Так, можливо, комісія встановить правила, за якими до закладів громадського харчування запускатимуть тільки тих відвідувачів, які мають сертифікати про вакцинацію або негативні ПЛР-тести. А якщо бізнес не дотримуватиметься цих правил, то комісія виноситиме рішення про припинення діяльності. 

Рішення про «червону» зону приймає уряд 

Секретар міськради Львова Маркіян Лопачак також нагадав, що ситуація з ковідом у Львові дуже складна. Так, всього у лікарнях міста перебуває 481 особа, хвора на ковід. І тільки за останню добу у Львові виявили 222 хворих.

Рішення, коли Львів ввійде у «червону» ковідну зону прийматиме уряд. І серед інших показників, на які там зважатимуть, це ріст захворювання та наявність вільних ліжко-місць. Станом на зараз у Львові є  2200 ковідних ліжок. Відучора хворих готова приймати 8 міська лікарня, де є 350 ліжок. З понеділка ковідних хворих прийматиме 5 міська лікарня. Окрім того, готові надавати допомогу у пологовому на Мечнікова та дитяча лікарня на Орлика.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», на Львівщині за минулу добу виявили понад 1,2 тисячі хворих на ковід. 

ІА "Вголос": НОВИНИ