У Православній Церкві України відреагували на рішення зборів колишньої УПЦ МП, які скликав Філарет і назвав їх «собором». Зокрема, на засіданні Синоду Церкви 24 червня можуть констатувати факт, що патріарх Філарет вийшов із ПЦУ.

Як повідомляє «Українська правда», про це на брифінгу заявив член Синоду ПЦУ архієпископ Євстратій.

За його словами, Синод просто констатує факт.

«Я думаю, що в понеділок на Синоді буде просто констатований факт, що святійший Філарет і ще двоє єпископів виокремились із ПЦУ. І далі ми, як Церква, за них не нестимемо відповідальності», - сказав Євстратій.

На уточнення, чи будуть Філарета відлучати від церкви, владика Євстратій висловив сумнів, що це можливо.

«Ми ж не вчиняємо жодних дій щодо митрополита Онуфрія чи патріарха РПЦ Кирила. Ми до них не маємо стосунку», - сказав Євстратій.

«Я розумію, що всім хотілося б різких заяв, а ще щоб за бороди почали один одного тягати. Але наше завдання - показати єдність церкви», - додав він.

За словами Євстратія, не може бути жодних різких дій Константинополя щодо Томосу ПЦУ.

«Наша церква показала єдність. Наскільки я знаю, Константинополь має намір висловити жаль щодо дій святійшого Філарета. Але ми показали, що ПЦУ не підтримує таких дій», - переконаний Євстратій.

Як писав «Вголос», учасники зборів, які скликав патріарх Філарет і назвав їх «помісним собором», прийняли рішення відновити Українську Православну Церкву Київського Патріархату та відхилити визнання Томосу.

ІА "Вголос": НОВИНИ