Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала колони російських вантажівок та військову техніку на території окупованих районів Донецької та Луганської областей. З огляду на дані працівників СММ, можна припустити, що мова йде про колони, які доставляють все необхідне для забезпечення окупаційного російського контингенту на Сході України.

Дані місії оприлюднило німецьке видання  Deutsche Welle.

Працівники ОБСЄ зафіксували рух колон вантажівок з російськими номерами та написом «Гуманітарна допомога» учора, 24 грудня. Зокрема, колону з 7 таких «гуманітарних» вантажівок зафіксували в околиці міста Макіївка, на окупованій росіянами частині Донецької області. Її супроводжували три позашляховики та карета швидкої допомоги, всі промарковані табличками терористичної організації «ДНР».

Пізніше спостерігачі зафіксували, що ця колона в'їхала на територію складу поблизу Донецька, де з вантажівок вивантажили картонні коробки.

Схожу ситуацію зафіксували в околицях іншого окупованого обласного центру - Луганську. Там колону з трьох «гуманітарних» вантажівок з російськими номерами супроводжували два авто і швидка допомога. Відповідно, всі автомобілі супроводу, включно з медичним, були промарковані табличками терористичної організації «ЛНР». 

Окрім того, спостерігачі СММ ОБСЄ 21-22 грудня зафіксували розміщення на тимчасово окупованій території шести одиниць військової техніки. На полігоні поблизу селища Олександрівське у Донецькій області спостерігачі побачили чотири танки невстановленого типу. Ще дві бойові броньовані машини спостерігачі помітили поблизу села Богданівка у Луганській області.

 

Росія вчергове нахабно порушує Мінські домовленості 

У штабі Операції об'єднаних сил заявили, що дані спостерігачів ОБСЄ свідчить про чергове порушення Мінських домовленостей з боку російських окупаційних військ. 

"Так, танки поблизу Олександрівського розміщені за межами виділених місць зберігання озброєння, а броньовані машини у Луганській області - в зоні безпеки", - йдеться у повідомленні командування ООС. 

Понад те, за результатами звіту моніторингової місії ОБСЄ стало відомо, що представники збройних формувань Росії на Сході України відкрито перешкоджають роботі спостерігачів. 

"Зафіксовані порушення з боку ЗФ РФ свідчать про створення ними передумов для подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення. А також про намагання приховати свою злочинну діяльність від міжнародних спостерігачів", - ідеться в заяві штабу ООС.

Нагадаємо, як писав "Вголос", російські окупаційні війська з початку доби 20 грудня не відкривали вогонь по позиціях Об'єднаних сил на Донбасі. Водночас двоє українських захисників отримали поранення внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ