Період зимових свят – це час сімейного затишку, теплих обіймів та приємних подарунків від рідних. Утім на цьому світі є люди, які в ці дні почуваються неймовірно самотніми. Серед них – безпритульні, бідні чи просто старенькі бабусі й дідусі, у яких не залишилось нікого. «Молодь за мир» – рух, що допомагає таким людям. І вже другий рік поспіль його волонтери успішно реалізовують ініціативу «Таємний Санта».

Про те, як долучитися до ініціативи у нашому місті та зробити цей світ трішечки кращим, розповіла «Вголосу» координаторка руху у Львові Анастасія Гриненко.

«Молодь за мир» – це всеукраїнський молодіжний громадський рух, діяльність якого спрямована на допомогу бездомним, бідним та стареньким людям. Він утворився на базі Спільноти святого Егідія – всесвітньої благодійної християнської організації, чисельність якої сягає близько 50 000 осіб у більш ніж 70 країнах світу.

«Спільнота святого Егідія є у Львові вже багато років. А ось  «Молодь за мир» – це частинка цієї спільноти. Цей рух утворився два роки тому, і зараз у нас є безліч людей, які постійно приходять, роздають щотижня їжу бідним у центрі Львова. У нас для цього є дві точки – біля Катедри та біля церкви святого Андрія», – розповідає координаторка руху «Молодь за мир» у Львові Анастасія Гриненко.

Школярі, студенти та молодь до 25 років – ось хто є основою цього руху. За плечима цих молодих людей вже безліч благодійних акцій та добрих справ, серед яких –  ініціатива «Таємний Санта» для нужденних. Її до Різдвяних свят «Молодь за мир» оголошує вже вдруге.

Різдво – час творити добро і маленькі дива

Цьогоріч на безпритульних, бідних та людей похилого віку знову чекає особливе Різдво, повне надій та чудес. Зараз рух знову запустив проєкт «Таємний Санта», а також планує приготувати для них 7 січня святковий Різдвяний обід.

Долучитись до ініціативи та подарувати радість таким людям у Львові може кожен.

Все, що потрібно зробити для початку, – заповнити невеличку форму. Згодом організація надішле вам інформацію про людину, якій потрібно зробити подарунок. Його можна надіслати «Новою поштою» або передати в руки адресатові під час Різдвяних свят. Також замість подарунка ви можете оплатити цій людині святковий обід на Різдво.

«Ініціатива «Таємний Санта» загалом передає дух того, що ми робимо. Тому що ми не просто просимо надіслати подарунки для невідомо кого. Людина, яка реєструється у цій формі, отримує як мінімум ім’я тієї людини, якій треба допомогти, її історію», –  зазначає координаторка руху.

Вона щиро радіє, що люди з радістю зголошуються допомогти усім нужденним на Різдво. Оскільки руху ніхто не фінансує, у несвяткові дні його учасники благодійні обіди готують переважно власним коштом.

Утім великі подарунки студентам та школярам робити важче. Іноді, поза межами руху, хтось дає більшу пожертву. Але й ця допомога не є стабільною. А ось зимові свята – пора, яка надихає людей і вони долучаються до допомоги значно активніше.  

«Ми зробили анонс, що організовуємо «Таємного Санту» на Різдво. І, знаєте, люди потрохи долучаються. Наразі мало хто знає про нас, але ті, хто дізнався, вже відсилають подарунки, гроші на обіди. А ще пишуть нам листи із вдячністю, що вони взяли в цій ініціативі участь. Людям це подобається. Тому що Різдво – це час творити добро і маленькі дива», – підкреслює Анастасія.

Чим Я можу допомогти?

Серед речей, яких найбільше потребують нужденні, – теплий одяг та їжа. Утім, як наголошує координаторка руху, у кожного з цих людей – різна історія, тож і запити на допомогу – теж різні. До прикладу, серед тих людей, яким допомагає організація і які, зокрема, прийдуть у Львові й на Різдвяний обід 7 січня, є не лише безпритульні, а й літні жінки.

«Це жінки, які всупереч снігу та холоду все одно будуть їхати, наприклад, із Сихова, аби отримати стаканчик гарячої їжі. Вони мають квартиру, мають пенсію, аби купити собі якісь ліки, але далі не мають за що жити, не мають за що комунальні оплатити. На жаль», – додає вона.

Аби такі люди по-справжньому відчули свято, волонтери також просять надсилати солодощі. Крім того, оскільки організація особисто підтримує зв’язок із тими, кому допомагає, її учасники завжди намагаються дізнатись наперед про особисті вподобання та потреби кожного.

«Ну ось, наприклад, ми знаємо, що якась конкретна бабуся любить смородинове варення. І ми тоді пишемо: «Для Ніни Іванівни потрібне смородинове варення». Є також люди, яким потрібен звичайний «кнопковий» телефон – для того, щоб бути на зв’язку, щоб до сімейного лікаря потрапити, якщо немає телефону домашнього. Але вона ніколи не відкладе грошей, аби купити собі телефон, навіть якщо він коштує 300 грн», – каже жінка.

У цьому і є сенс Різдва – не лише отримувати, а й віддавати

Окрім святкового Різдвяного столу, який організація планує зробити 7 січня біля Латинської катедри та церкви Святого Андрія, також планується й обід до Дня святого Миколая. Смаколиками пригощатимуть нужденних о 17:00 22 грудня на цих же локаціях.

Приєднатися до приготування обіду теж може кожен – для цього просять прийти о 15:00 в бібліотеку церкви Святого Андрія.

Усіх нужденних також вітатимуть з Новим роком 31 грудня.

Тож можливостей подарувати радість таким людям на Різдвяні свята у Львові є безліч. Адже важливо допомогати тим, хто цього потребує.  Все ж таки у цьому і є сенс Різдва –  не лише отримувати, а й віддавати. І було б добре, якби ми це робили щодня. Можливо, тоді світ став би трішечки кращим. 

Із додатковими питаннями можна звернутись на офіційну сторінку руху в інстаграмі.

ІА "Вголос": НОВИНИ