Рік 2021 завершується. Депутати Львівської міської ради, після гарячих дискусій, ухвалили бюджет розвитку міської територіальної громади і пішли відкорковувати шампанське. А «Вголос» підсумовує їхню роботу.

Рада працювала добре, хоча й гірше, ніж попередники

Тарас Радь
Тарас Радь

На думку політолога Тараса Радя, Львівська міська рада у 2021 році працювала відносно продуктивні. Політичне протистояння між антимерською більшістю та міським головою, яке було закладене за результатами виборів 2020 року, було визначальним фактором у діяльності депутатського корпусу. І збережеться у наступному році.

«Факт, що сторонам вдалося дійти згоди про загальні правила взаємодії, які б дозволили конструктивну роботу міської ради, проте цього недостатньо, щоб зробити її гладкою та безконфліктною», - зауважив політолог.

За його словами, якщо назагал раді вдавалося приймати рішення без зайвих проблем, то при розгляді окремих питань політичне протистояння загострювалося і унеможливлювало прийняття рішення. Зокрема це було при невдалих спробах затвердити старостинські округи у межах Львівської міської територіальної громади, при спробі затвердження стратегії реалізації медичної реформи у Львові, меж історичного ареалу Львова, в бюджетному процесі при розгляді кредитних запозичень, при затвердженні бюджету на 2022 рік тощо.

Не все ідеально, але робота йде

Фото: особиста сторінка Маркіяна Лопачака на Facebook

На думку секретаря Львівської міської ради Маркіяна Лопачака, головним напрямком роботи цього року була медицина. Фінансування було рекордним. Значні кошти пішли як на боротьбу з пандемією та фінансову підтримку медиків, так і загалом на розвиток медичної системи. У міських лікарнях проводилися ремонти, були відкриті нові відділення, було закуплено сучасне устаткування.

«Не можу сказати, що у цьому напрямку в нас уже все ідеально, але тішуся, що робота йде і видимі результати є», - каже він.

Також, за його словами, добре, що вже фактично завершено реконструкцію великих вулиць – Пекарську, Бандери, Хмельницького, Орлика, тож можна думати про нові об‘єкти.

Надалі головне завдання – не збавляти темпу і дбати про наповнення міського бюджету. Місто має велику проблему з боргами і її давно час вирішувати. Треба підтримувати малий і середній бізнес, який дає більшість надходжень в міську казну, і раціональніше розпоряджатися наявними коштами.

«Що стосується співпраці депутатського корпусу і виконавчих органів, то, на жаль, конструктив є не завжди. Ми й далі стикаємося з тим, що важливі документи й доручення губляться, а рішення депутатів - ігноруються. Шкода, що нема розуміння і ефективної роботи», - вважає Маркіян Лопачак.

Ми досі віддаємо борги з передвиборчих обіцянок Андрія Садового

Петро Адамик
Петро Адамик

Голова фракції «Європейська солідарність» у Львівській міській раді Петро Адамик нагадав, що фракція є найбільшою у раді – вона отримала 26 мандатів.  

Серед хороших справ, до яких долучилися депутати фракції, він згадує Медичну стратегію Львова.

«Стратегія, яку ініціював депутат нашої фракції Євген Кузик, має надати чітку відповідь не лише щодо укрупнення, перепрофілювання чи закриття окремих медичних закладів, але й має передусім визначити пріоритети та план наших дій для того, щоб ми успішно подолали пандемію, а також створили протягом найближчих років сучасну та доступну для всіх львів'ян систему високоякісних медичних послуг у Львові», - каже Петро Адамик.

Також, за його словами, у Львові першими в Україні створили медичний контакт-центр для усіх медзакладів міста. А за ініціативи Європейської Солідарності з бюджету Львова залучили додаткових 13 мільйонів гривень на забезпечення львів'ян пільговими лікарськими засобами та 33 мільйони на нове обладнання та ремонти в комунальних медзакладах.

Що стосується не зробленого, то депутат згадав питання утворення старостинських округів.

«Досі не можу зрозуміти затягування з боку міського голови Львова питання утворення старостинських округів. Вже понад рік нові громади залишаються без старост, а тому вже самостійно починають писати у своїх зверненнях побажання щодо кандидатур старост. Нещодавно до нашої фракції Європейська Солідарність звернулися мешканці сіл Зашків, Завадів, Зарудці, Гряда, Воля-Гомулецька, Грибовичі з повідомленням про те, що на них посадові особи Львівської міської ради, а точніше Офісу громад, здійснюють тиск», - зазначив він.

Окрім того, Петро Адамик зазначив, що у Львові бракує шкіл та садочків. Так, у місті учні навчаються у переповнених класах. Наразі у більшості освітніх установ міста середня наповнюваність класів перевищує нормативних 30 учнів, щобільше деякі діти вже ходять у другу зміну.

«Ми досі віддаємо борги з передвиборчих обіцянок Андрія Садового. Досі ніхто не розуміє того, скільки ж коштуватиме Львову впровадження е-квитка, але львів'яни таки мають нарешті відчути ці покращення», - говорить депутат.

За його словами, ситуація довкола встановленням пам'ятника Моцарту підкреслила надзвичайно важливу прогалину у трактуванні чинного законодавства, коли пам'ятник назвали пам'ятним знаком та встановили цю архітектурну споруду без архітектурного конкурсу й громадських слухань. Тому у Львові почали розробляти Порядок встановлення пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіальних комплексів, монументів та творів монументально-декоративного мистецтва на території громади Львова за спеціально прописаним алгоритмом, сферами відповідальності на принципах прозорості, відкритості та зі складеними конкурсними процедурами.

«Перед нами ще стоять завдання щодо розв'язання транспортної проблеми, проведення повного аудиту міської господарки, прийняття програми реструктуризації боргів, розвитку виробничого потенціалу, наведення ладу в будівництві, розбудови соціальної інфраструктури, розширення програми будівництва житла для ветеранів АТО/ООС, родин загиблих Героїв, розвитку міжнародної співпраці та української культури», - підсумував він.

 Вдалося провести медичну реформу Львова

Голова фракції ВАРТА у Львівській міській раді Юрій Мартинюк зазначив, що у 2021 році медична сфера Львова отримала небачене фінансування: 460 млн грн, які скерували на ремонти відділень, закупівлю нового обладнання, лікування хворих на ковід.

Він наголосив, що наслідком наполегливої роботи голови комісії охорони здоров’я та соціального захисту Валерія Веремчука стало затвердження разом з медичною спільнотою Стратегію розвитку медицини ЛМТГ. Задля реформування і покращення надання послуг, згодом було створено три Територіальні Медичні Об’єднання (ТМО).

«А наступного року заплановано акцентуватися на покращення роботи поліклінік. Також з ініціативи депутатка Наталія Шелестак буде створено перший в Україні центр допрофесійної підготовки для дітей з інвалідністю «Простір можливостей». Для цього уже передбачено два приміщення та закладено перші 6 млн грн у бюджеті міста. Сподіваюсь, згодом вдасться залучити ще кошти бюджету розвитку та благодійні внески», - каже він.

Також депутат зауважив, що вдалось збільшити фінансування "Громадського бюджету: наступного року його підвищать до 2 відсотків від бюджету розвитку, а ще через рік  - до трьох відсотків.

Серед здобутків Юрій Мартинюк згадав відкриття у перших числах нового року у Залізничному районі у приміщенні колишнього кінотеатру «Арлекіно»  сучасної іннотеки – інноваційний простір для освіти та креативного дозвілля львів'ян з читальними залами, місцями для коворкінгу, зони для воркшопів та майстерок.

А також створення Парку Пам'яті у Львові, до якого активно долучилася Неля Васюта.

Окрім того, депутати фракції ініціювали створення швидкої процедури встановлення зарядних станцій для електромобілів.

Не оминув депутат і проблеми пасажирських перевезень, електронного квитка, заторів, розвитку трамвайної і тролейбусної мережі.

«У рамках складних дискусій було створено програму запровадження е-квитка. До неї ще є багато зауважень, тож вона буде доопрацьовуватись. Головна мета – перевести цю сферу на ринкову економіку, щоб не вливати кошти в статутні капітали, як це є на цей час. Підприємства, завдяки е-квитку, мають заробляти кошти», - говорить Юрій Мартинюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ