Про це на засіданні комісії ТЕБ і НС сьогодні, 6 березня, повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка, інформує ZIK.

Він підкреслив, що роботи з укріплення дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі (ЛКП «Збиранка») проходять відповідно до проекту 2013 року.  А цей проект не відображає реального стану речей і не має всіх відповідних погоджень. Тоді ж на сміттєзвалищі навіть не було дамби, яку нині укріплюють. А загалом, документом передбачалось, як готувати сміттєзвалище до закриття і проводити рекультивацію. Проте, ця робоча документація так і не була профінансована.

«Проект 2013 року не відображає реального стану речей і не містить необхідності посилення дамби. Те, що для укріплення дамби завозився чорнозем і пісок – це на 100% диверсія, оскільки це може спричинити прорив. Такими матеріалами дамбу не будують», – зазначив Олег Синютка.

Він наголосив, що на сьогодні відсутні проектні роботи і проектні рішення щодо укріплення дамби.

«Відтак, дано доручення ДАБІ перевірити існуючі документи, держекспертизі – провести перевірку, якщо буде подана проектна документація, а екологічній інспекції – провести погодження відповідно до чинного законодавства. Ситуація, яка сьогодні склалася з дамбою, є катастрофічною, тому вимагає невідкладного втручання», – сказав очільник області у коментарі журналістам.

У свою чергу, міський голова Львова Андрій Садовий, який теж був присутній на засіданні комісії, визнав, що сьогодні є деякі проблеми з документацією щодо робіт на полігоні. «Сьогодні доручення прем’єр-міністра під час його останнього візиту виконуються у повному об’ємі. Дійсно, є певні проблеми з документацією. Ми отримали дозвіл від Держархбудінспекції, але до цього дозволу потрібні ще доповнення», – сказав мер Львова.

Він також наголосив, що станом на ранок 6 березня понад 1 тис. тонн відходів не вивезено зі Львова, 257 майданчиків переповнені.

«Всі машини, які транспортують відходи за межі Львівської області, заблоковані. Вони не мають можливості рухатися на сміттєзвалища, тому ми можемо розраховувати лише на полігони Львівщини. Машини зупиняють і кажуть вертатися назад до Львова. Тому Львів може опинитися у великій екологічній біді», – заявив Андрій Садовий.

У свою чергу, Олег Синютка зазначив, що на сьогодні немає питань до поліції Львівської області, «оскільки вона не здійснює блокування машин з відходами». За його словами, транспорт вільно рухається по території області і про жодне блокування по Україні йому не відомо.

«Якщо зі Львівської мерії будуть офіційні звернення щодо фактів блокування з підтвердженими номерами машин, то я звернуся до центральних органів влади, щоб врегулювати це питання. Однак сьогодні жодних офіційних звернень немає. Вивіз ТПВ належить виключно до компетенції органів місцевого самоврядування», – додав Олег Синютка.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ