Родина депутата Полтавської міськради від «Рідного міста» Тараса Бойка через громадську організацію «Фонд підтримки місцевих ініціатив Полтавщини орендує у центрі Полтави приміщення на 385 кв м по 42 грн. за кв м.

Про це написала Дарина Синицька у Полтавщині, передають Наші гроші.

21 грудня 2018 року депутати Полтавської міськради затвердили розпорядження мера про надання в оренду створеній у листопаді того ж року  ГО «Фонд підтримки місцевих ініціатив Полтавщини» нежитлового приміщення на вул. Дмитра Коряка, 5. 20 березня 2019 р. виконком міськради погодив розпорядження в.о. міського голови, секретаря міськради Олександра Шамоти про дозвіл на ремонт орендованої площі за 1,3 млн грн.

Засновниця, голова ГО та голова правління — Лідія Нечитайло. Інший засновник та член правління — Дмитро Тереховський. Він також є директором та одним з чотирьох засновників ТОВ «Туристичний комплекс «Причал». Інші троє власників «Причалу»: Володимир Оніщенко Віктор Волик та Олена Бойко — дружина депутата міськради від «Рідного міста» Тараса Бойка. Олена Бойко та Лідія Нечитайло прописані за однією адресою.

Сам Тарас Бойко у коментарі «Полтавщині» підтвердив, що 36-річна Олена — його дружина, а 68-річна Лідія — теща. Втім, на його думку, це ніяк не заважає діяльності у міськраді. «Ні дружина, ні теща не доводяться мені родичами. Рідня — це мої батьки та діти», — вважає депутат.

Кінцевий орендар приміщення — партія та громадська організація «Рідне місто». Саме на вул. Коряка, 5 зареєстровані Полтавська обласна та міська організації партії, а також ГО «Рідне місто, рідний край». Тобто ці юрособи беруть у міста приміщення в суборенду.

Організації «Рідного міста» займають не усі 385 «квадратів». Частину приміщення — 73 кв м — орендує також ПАТ «Державний ощадний банк України». До листопада 2016 р. «Ощадбанк» винаймав свою площу самостійно за 5,1 тис грн. на місяць. Решту 312 кв м міськрада надавала ГО «Турбота-2008» за 6,7 тис грн/міс. Тобто три роки тому місто виставляло для «Ощадбанку» втричі вищу ціну за кв м, ніж для ГО.

З листопада 2016 р. усі 385 кв м віддали в оренду «Турботі-2008». Місячна вартість для ГО склала 11 тис грн. Відділення «Ощадбанку» з приміщення не виїхало і взяло його у суборенду через ГО.

«Турбота-2008» також пов’язана із «Рідним містом». Засновником цієї ГО є Оксана Деркач, яка пройшла до Полтавської міськради від тієї ж партії. Водночас, навесні 2018 р. екс-секретаря  міськради Оксану Деркач звільнили з посади керівника міської парторганізації, потім — виключили з партії, а у серпні — припинили депутатські повноваження та звільнили з посади секретаря. Ймовірно, після цього знадобилася нова організація для оренди приміщення. Тому і був створений «Фонд підтримки місцевих ініціатив Полтавщини».

Для нової організації ціну залишили таку ж — 16 тис грн на місяць. Таким чином, плата за кв м приміщення склала 41,7 грн. Для порівняння, за даними сайту оголошень olx, приміщення від 40 грн за кв м можна орендувати на виїзді з міста або у промзоні. Ціна офісів у центрі Полтави починається від 150 грн і вище. За такі ж приміщення на першому поверсі просять вже від 280 грн. за кв м.

ГО «Фонд підтримки місцевих ініціатив Полтавщини» отримала на десять років офіс на вул. Дмитра Коряка, 5 без конкурсу, бо інших претендентів на його оренду не з’явилося. Принаймні, так вказано у відповідному розпорядженні за підписом Олександра Шамоти. Втім, той же документ передбачає дозвіл на суборенду 73 кв м для «Ощадбанку». Яка ціна такої послуги для банку зараз, невідомо.

Станом на жовтень 2018 р. вартість майна за незалежною оцінкою складала 4,1 млн грн. Сума, яку планують витратити на «невід’ємні поліпшення», складає 1,3 млн грн. Це 32% від ціни приміщення.

Орендар одержує право на викуп орендованого майна, якщо здійснив поліпшення на 25% його ринкової вартості або більше. Тобто ГО «Фонд підтримки місцевих ініціатив Полтавщини» після ремонту може отримати право викупити 385 кв м у центрі міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ