Дослідження проводилось об’єднанням активістів та волонтерів «Простір свободи».

Зокрема, російська мова переважає в телеефірі, друкованих виданнях, сфері послуг та українському сегменті Інтернету. Під тиском цих чинників русифікації значна частина українців, які вважають українську мову рідною, не спілкується нею на роботі чи навіть удома. На думку авторів дослідження, така ситуація становить загрозу мовній ідентичності українців і національній безпеці держави. Водночас матеріали огляду свідчать про домінування української мови в освіті й кінопрокаті. Внаслідок прийняття закону про обов’язкову частку українських пісень на радіо значно зросла присутність україномовної музики в радіоефірі.

Документ, презентований 8 листопада у Києві, базується на даних державної статистики, соціології, а також моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України.

Автори огляду відзначають, що ключовим негативним чинником, який стимулює витіснення української мови з найважливіших суспільних сфер, є мовний закон Ківалова-Колесніченка. Для приведення правового поля у відповідність з Конституцією і європейською практикою необхідно скасувати цей закон і прийняти нове мовне законодавство.

Нагадаємо, 9 листопада в Україні відзначається День української мови та писемності.

ІА "Вголос": НОВИНИ