Коли в центральній Україні чи тій же столиці нашої країни просиш працівника сфери обслуговування перейти на українську мову, то в їхніх словах все менше і менше агресії.

Про це «Вголосу» розповіла громадська діячка та дитяча письменниця Лариса Ніцой.

«Люди зрозуміли, що нікуди від цього не подінешся і швидше чи пізніше їм доведеться переходити на українську мову. Тому вони змирилися  і вже помаленьку переходять на українську», - наголосила вона.

Зауважимо, що з 16 січня 2021 року уся сфера обслуговування в Україні має «заговорити» державною мовою. У цей день набуде чинності норма Закону про функціонування української мови як державної.

«Натомість на сході ще немає такого розуміння. Більше того, я вражена продовженням їхньої агресії проти української мови: у них під вікнами війна, а вони все одно ворожо ставляться до української мови. Я вже тоді не знаю, що має статися, щоб мешканці сходу нарешті усвідомили, що там, де є українська мова, там процвітання і мир – я просто бачу підтвердження своїх слів на практиці», - додала Ніцой.

Натомість російська мова, наголошує вона, – це мова занепаду і це також добре видно на прикладі: містечка, де живуть російськомовні, бо ті містечка виглядають як глибокий совок. Адже мова – це світогляд, а світоглядно це зовсім інші підходи до вирішення питань.

Більше читайте у статті: «Лагідна українізація» або Чи «заговорить» сфера обслуговування державною?».

ІА "Вголос": НОВИНИ