У 20-х числах серпня на низці російських і кримських сайтів було опубліковано матеріал, на меті якого – розпалити ненависть до українців і кримських татар.

Про це повідомила Кримська правозахисна група.

Публікація під назвою «Бандеровские регионы Украины ненавидят Крым из-за большой зависти» була розміщена на низці вебсайтів незаконно анексованого Криму та Росії.

Зокрема, статтю опублікували такі інтернет-ЗМІ, як Вести Крым, x-true.info, Конт, Око планеты, e-news.su, liveinternet.ru, vsepodrobnosti.ru, Миртесен, cn.strichka.com, Новоросс.инфо, Политнавигатор.

Весь матеріал побудований на непідтверджених вигадках невідомого «експерта». Головна ідея – «бандерівці» ненавидять Крим через заздрість, що його «приєднали» до Росії.

«Навіть бандерівський регіон України – Львівщина, в тому разі, якщо б їй дали можливість відокремитися, перефарбувалася б і увійшла до складу Росії», - до такого несусвітного висновку дійшов Ростислав Іщенко, оглядач російського пропагандистського телеканалу «Раша Тудей».

За даними правозахисної групи, на сайті e-news.su та декількох інших вийшла стаття цього ж «експерта» під назвою «Недобитые бандеровцы: роковая ошибка Сталина и Берии?», у якій без будь-яких адекватних аргументів йдеться про «небезпеку українських націоналістів», до яких належать «всі жителі західних областей» України.

У публікації жителі Львівщини – минулі і теперішні – називаються «бандерівською нечистю», які невпинно ведуть війну з «радянськими людьми». У такому ж дусі червоноармійці показані «асвабадітєлямі», які боролись із «бандитами УПА». До галичан нібито було проявлено велике милосердя попри їхній націоналізм, фактично – патріотичність.

Крім того, автор статті кількома тезами розпалює ненависть також до кримських татар і чеченців.

Цю публікацію передрукували 45 онлайн-ЗМІ, більшість з яких належить до російського доменного простору.

Нагадаємо, пропагандистські тези про український фашизм росіяни використовують і на вищому рівні – як аргумент у Європейському суді.

ІА "Вголос": НОВИНИ