Кандидатка в народні депутати від партії «Слуга народу» Наталія Цибань, яка балотується в одномандатному виборчому окрузі №59 у Донецькій області, має російське громадянство, бізнес в окупованому Криму та на Донбасі, а також численні шахрайські операції.

Про це йдеться у розслідуванні газети «Ситуація і Факти».

На сайті Центрвиборчкому в біографії Наталії Цибань зазначається, що вона народилася 10 вересня 1978 року в місті Макіївка Донецької області, є громадянкою України, упродовж останніх п’яти років проживає на території України, має вищу освіту. Є заступником директора ТОВ «Укрхімпромторг». Безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня.

Як йдеться у публікації, разом із чоловіком Наталія Цибань є власницею ТОВ «Міжнародний розважальний комплекс «Гаюс» (Сімферополь). У 2011 році ця фірма фігурувала у гучному кримінальному провадженні за ч.3 ст. 190 УК України (Шахрайство).

Зазначається, що група шахраїв вимагала гроші від будівельних фірм Криму за участь в будівництві «ЖК «Стрілецький». Вони видавали із себе посередників заможних інвесторів зі Сходу. Серед фірм, на рахунки яких шахраї переконували будівельників перерахувати кошти, було і ТОВ «МРК «Гаюс».

Тим не менш, фірму влада Сімферополя продовжувала протегувати – в 2012 році ТОВ «МРК «Гаюс» дали дозвіл на розробку проекту землеустрою для будівництва торговельного комплексу на місці розташування блоку №5 недобудованого військового «ящика», зведення якого розпочате за часів СРСР, було заморожене.

Наразі ТОВ «МРК «Гаюс» належить 90% власності у будівельному ТОВ «Сабріна і К», яке було зареєстроване в Ялті в березні 2015 року за російським законодавством. Міноритарний власник ТОВ «Сабріна і К» Г.М.Гвардєєв, екс-керівник кримської організації колишньої проросійської партії «Вітчизна».

Наталії Цибань також належить ПП «Оазіс», зареєстроване на окупованій території – в Макіївці. Співзвучну назву має і ресторан подружжя Цибань в Приморському парку кримської Ялти – «Оазіс-Парк». Як повідомляється на сайті 3652.ru, розташований ресторан поруч із ЖК «Opera Prima».

Підтвердження того, що «Оазіс-Парк» належить Наталії Цибань та її чоловіку можна знайти у публікації ялтинської місцевої газети:

 

Щоб обслуговувати свій бізнес після анексії Криму Росією, Цибань 27 січня 2015 року зареєструвалась за російським законодавством, як індивідуальний підприємець (дата припинення діяльності: 21.10.2015 р.). В реєстраційних документах вказувалось, що вона має громадянство Російської Федерації.

Те, що Натлія Цибань вела господарську діяльність в Криму після анексії,  підтверджують і  судові рішення. Одне судове рішення від 19 вересня 2019 року. У ньому йдеться про стягнення заборгованості за надані послуги з охорони та обслуговування технічних засобів охорони. Друге судове рішення датоване 2 листопада  2016 року. Воно стосується стягнення заборгованості по оплаті послуг з централізованої охорони.

Як свідчать дані у Єдиному державному реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Цибань разом з чоловіком до війни були засновниками розважального центру в Криму:

Цей розважальний центр став фігурантом справи про шахрайство.

Також Наталія Цибань разом з чоловіком наприкінці 2017 року фігурували у списку присяжних засідателів, сформованого російською владою Верховного Суду Республіки Крим від Ялти.

Список прізвищ був опублікований у газеті «Ялтинские вести» за грудень 2017 року:

Не маючи громадянства РФ, у цей список потрапити неможливо. Очевидно, у Наталії Цибань досі подвійне громадянство, а її участь у виборах з погляду закону сумнівна.

До редакції «Вголосу» звернулись із «Слуги народу», де пояснили:

«Цибань Наталія народилася в місті Макіївка (Дон.обл). У 2006 році щоб врятувати доньку від бронхіальної астми були змушені переїхати за призначенням лікарів в Крим. У 2014 році окупаційна влада Криму націоналізувала фірма »Гаюс«, що належала родині Цибань. З середини 2015 року Цибань н. В. вже проживала в Києві.

Окупаційна влада створила нестерпні умови для роботи і Наталія Цибань була змушена відкрити в Криму ІП (індивідуальний підприємець). Це вдалося зробити за українським документам. Але незабаром довелося відмовитися і від цього. З середини 2015 року Цибань Н.В. вже проживала в Києві.

З середини 2015 року Цибань н. В. вже проживала в Києві. У 2017 році не могла бути засідателем апріорі, так як не перебували на території Криму , в чому легко переконатися перевіривши її пересування і пересування чоловіка через прикордонну службу. Російського громадянства Цибань Н. В. не має. Проживала на території України все життя і останні 5 років відповідно».

Нагадаємо, що паспорт громадянина Росії має кандидат у народні депутати України від президентської партії «Слуга народу» Михайло Соколов

ІА "Вголос": НОВИНИ