Про це у коментарі «Вголосу» сказав головний фінансовий аналітик агенції «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

За його словами, варто розрізняти банки з російським капіталом, які контролює безпосередньо уряд, і приватні. Останні мають різні мотиви присутності на українському ринку. Одні обслуговують свої дочірні компанії (що працюють у сферах телекомунікацій, мережі АЗС, нафтопереробці та ін.), інші самі ховають свій капітал в Україні від Кремля.

«Також поширювалась інформація, ніби банки з капіталом із РФ активно вивозять з України гроші, а їх власники отримують великі дивіденди. Насправді, останні три роки ситуація була протилежна: ці банки працювали збитково. А вивести кошти з України легально вони не можуть через наявність валютних обмежень з боку НБУ та свій збитковий бізнес в Україні», - підкреслив аналітик.

Водночас, він зазначив, що підтримує запропоновані Нацбанком санкції: «Вони цілком і повністю адекватні ситуації та вітчизняному законодавству. Санкції мають трохи егоїстичний характер, і вони можуть зменшити відтік капіталу у період політичних весняних істерик», - вважає Віталій Шапран.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ