Видання «Московский комсомолец» проаналізувало запеклу боротьбу «няші» за заборону виходу стрічки «Матільда» російського режисера Олексія Учителя.  ЗМІ переконані, що поведінка прокурорки «шкодить репутації Росії, культурі Росії, громадському клімату і спокою в Росії».

«Хто замовник, винуватий в цьому неподобстві?», - запитує «Московский комсомолец» і веде далі, аналізуючи кар’єру Поклонської: «В Криму вона надовго не затрималася. «Возз'єднавшись», одразу ж втекла в Москву, подалася до Держдуми РФ - буквально в двох кроках від Кремля! Зручне прикриття, чи не так? І хто тепер гарантує, що СБУ під виглядом біженки і колаборантки не заслала нам свого таємного агента, запровадивши в Держдуму РФ і поставивши за вказівкою американського дядечка прозоре, як сльоза немовляти, завдання: шкідницької діяльністю розхитувати зсередини наші і без того ще кволі підвалини».

Видання також підкреслює: «ніхто не бачив жодного з тих сотень і тисяч звернень «ображених вірян», кількість яких, за словами Поклонської, «тільки зростає і стає більшою з кожним днем». «Причому, вражає і змальована географія: крім простих православних з неосяжних просторів «корінної» Росії, до Поклонської як єдиної виразниці сподівань і захисниці надій звертаються вже і «мусульмани Дагестану» (вони взагалі знають, що Поклонська існує?), і монастир з Сіетла (штат Вашингтон!), і навіть свята гора Афон (!!!) «направила звернення».

Як відомо, в основі сюжету російського фільму «Матільда» - доля балерини Матільди Кшесинської і її стосунки з цесаревичем Миколою Олександровичем, майбутнім останнім російським імператором Миколою II. Прем'єра запланована на 25 жовтня цього року.

Після появи в 2016 році офіційного трейлера фільму з еротичними сценами представники громадського руху «Царський хрест» заявили про «спотворення історичних подій» і «антиросійську і антирелігійну провокацію в сфері культури», спонукаючи звернутися в Генпрокуратуру РФ Наталю Поклонську, відому своїм шануванням Миколи II. Остання вважає, що фільм містить сцени, що ображають почуття віруючих, і заявляє про необхідність «не допустити порушення чиїхось прав», уникаючи як обмежень свободи творчості, так і посягання на «конституційні права громадян». Після запиту до Генпрокуратури РФ була проведена перевірка матеріалів фільму, яка, за словами Олексія Учителя, не виявила порушень.

У квітні 2017 року чергова комісія, на якій наполягла Поклонська, розглянувши текст сценарію і два трейлери, побачила у фільмі нав'язування глядачу помилкового образу святого Миколи II і образу релігійних почуттів віруючих. Також експертами було встановлено, що негативний образ Миколи II формується тією обставиною, що за сценарієм персонаж віддає перевагу «безглуздій», «таку, що викликає огиду і має схожість зі щуром або мишею» Кшесинській, замість вродливої Олександри Федорівни. При цьому подібної оцінки була удостоєна зовнішність реальної Кшесинської. Сам Олексій Учитель заявив, що «вже втомився від війни пані Поклонської з ним і всієї знімальною групою фільму».

Нагадаємо, 3 березня в прямому ефірі одного з російських телеканалів вона розповіла, що бюст Миколи II, встановлений у каплиці при будівлі прокуратури республіки в Сімферополі, замироточив. Такою заявою вона спровокувала насмішки у свій бік в соцмережах.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ