Літак військово-повітряних сил Російської Федерації, який повинен був летіти з міста Дейтон в штаті Огайо до великих водоспадів на півночі США, відхилився від узгодженого курсу.

Радари зафіксували, що літак здійснив різкий поворот і пролетів над Чикаго, повідомляє Голос Америки з посиланням на американські ЗМІ.

Переліт здійснювався в рамках угоди про Відкрите небо. Ця угода дозволяє 34 країнам-підписантам проводити перельоти над територією один одного, щоб слідкувати за пересуванням військових сил та виконанням зобов'язань з контролю над озброєнням. Літаки, які проводять ці польоти, мають обладнання для спостереження.

Речник російських військових заявив виданню, що спеціалісти США на борту стежитимуть за використанням обладнання для спостережень і дотриманням положень угоди".

Також, пише WGN Channel 9 TV з посиланням на експерта в сфері авіації, російський літак міг відхилитись від курсу через погодні умови.

Американський аналітик та колишній високопосадовець Пентагону Майк Карпентер побачив у цих маневрах російського літака намір зібрати розвідувальну інформацію про критично важливу інфраструктуру.

ІА "Вголос": НОВИНИ