Під час чергової пресконференції, Путін заявив, що в Україні намагаються створити “антиросію”. Та українцям не слід цього соромитись, адже якщо нас ставлять у вибір – бути “антиросією” чи бути на колінах, то мусимо стати “антиросією”.

Таку заяву в етері проєкту “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA розповів народний депутат України 7-го скликання, політолог Юрій Михальчишин.

За його словами, нинішня теза Путіна про те, що “Україну створив Ленін”, є цілком логічною ілюстрацією російського імперського мислення, яке не визнає існування українців як окремого народу.

“З таким самим успіхом, як стверджує Путін про те, що Україну створив Ленін, ми могли б відповісти, що в ХХ столітті Українську державу утворили Микола Міхновський Михайло Грушевський та Симон Петлюра. Саме ці люди утворили незалежну українську державу, яку у воєнний спосіб знищила Росія. Радянська Росія”, – говорить Михальчишин.

Росія і мир – це принизливо

За словами політолога, ця риторика є чітким маркером того, що будь-який мир з Росією може бути нав’язаний Україні лише як принизливий, виключно як стояння на колінах та воєнна поразка.

Тому треба розуміти, що ми повернулись до епохи великих воїн, які тривали десятиліттями, і сучасна російсько-українська війна є саме такою. Якщо йти за аналогією –  ми вертаємось в епоху Гетьманщини, і великих московито-українських воїн. До речі, сценарій майбутнього поділу України в очах російських агресорів цілком відповідає тому варіанту, як тоді Україну поділили між собою Річ Посполита та Московія”, – заявив екснардеп.

Політолог навів історичні паралелі, де згадав, що будь-яка інтеграція інших країн та народів у склад Росії в минулому, як і зараз, була можлива лише за однієї умови – прямого військового вторгнення.

Цілком очевидний історичний символізм тут поєднується з прагматизмом сучасної російської політики, яка бачить себе спадкоємцем як імперії Романових, так і СРСР з усіма генсеками, від Леніна та Горбачова. Просто треба пам’ятати, що утворення СРСР стало наслідком російського військового вторгнення на територію суверенних України, Білорусі, Грузії, Азербайджану та Вірменії. Але там, де Росія отримала по зубах, як, наприклад у Фінляндії, там СРСР не було”, – підкреслив Юрій Михальчишин.

Як акцентував політолог, входження чи невходження колишніх територій, які окупувала Росія, до РФ  новітньої, можливо лише внаслідок військового розгрому та поразки. Недопущення програшу в російсько-української війні є ключовою запорукою того аби новий Радянський союз не відбувся.

“Стати на заваді цьому може лише тотальний спротив”, – акцентував він.

Водночас Юрій Михальчишин наголосив, що результат протистояння з імперською Росією залежить перш за все від рішучості громадян України.

Поглинути Україну тоді, коли 100 років тому вони не змогли поглинути крихітну Естонію, нереально, якщо ми не будемо матиме колаборантів серед власних еліт. Зауважу, тоді з мільйонного населення Естонії в армію пішло 45 тисяч чоловіків. Як би українці тоді з таким самим запалом захищали власну незалежність, то СРСР в тому вигляді, в якому він існував, просто не було”, – заявив він.

Таким чином, за словами Юрія Михальчишина, успіх російського вторгнення можливий лише за однієї умови – колабораціонізму влади та байдужості населення. Зрештою, цьому нас вчить історія перших визвольних змагань українців на початку ХХ сторіччя.

Найгірше, що тоді пасивну позицію зайняв український середній клас, селянство. Вони боялись лівих експериментів центральної Ради, вони натрапили на воєнний комунізм, продразверстку та Голодомори від більшовиків. Відмившись захищати власну державу, хай і вкрай недосконалу, в підсумку вони отримали просто одну з радянських республік. Яка республікою була тільки за назвою, фактично ж це окупаційна адміністрація”, – підсумував він.

ІА "Вголос": НОВИНИ