1 лютого російська армія здійснила авіаудар по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ, що входить до складу Національного заповідника «Хортиця» у Херсонській області.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

У міністерстві зазначили, що відео обстрілу Кам’янської січі з’явилося в російських телеграм-каналах. На кадрах видно, як під час обстрілу культурний об’єкт зазнав трьох потужних вибухів. 

«На рахунку країни-агресорки вже понад 120 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток національного значення. Сьогодні росія завдала чергового удару по нашій спадщині — поцілила у Кам’янську Січ. Це вкотре доводить, що Російська Федерація цілеспрямовано нищить нашу матеріальну культуру, аби стерти українців як націю. Однак їй це не вдасться: Росія не зможе оминути покарання за свої злочини і відповідатиме за них у міжнародних судах», – зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Співробітники Національного заповідника «Хортиця» розпочали документування наслідків атаки на унікальну пам’ятку козацької доби.

Довідково: Кам’янська Січ — один з останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині 18 ст. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ