Проблеми з ремонтом компанією Siemens турбін можуть призвести до зупинки «Північного потоку-1».

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву постпреда росії в ЄС Володимира Чижова.

«Наступні проблеми з ремонтом турбін можуть призвести до зупинки »Північного потоку«, це буде катастрофа для Німеччини», - заявив Чижов.

Зазначимо, «Північний потік-1» є частиною магістрального газопроводу між росією і Німеччиною, що проходить по дну Балтійського моря. Він є морською частиною однієї з гілок системи газопроводів «Ямал - Європа». Крім Північного потоку, у гілку входять газопровід «Грязовець - Виборг» в росії та газопроводи Opal і NEL в Німеччині. З цієї причини, мабуть, Чижов і вважає, що зупинка газопроводу буде «катастрофою» для Німеччини.

Нагадаємо, 14 червня стало відомо, що «Газпром» різко знизить постачання газу через «Північний потік - 1». Причиною стала затримка із ремонтом агрегатів компанією Siemens. У той день повідомлялося, що продуктивність із 167 млн куб. м на добу впала до 100 млн куб. м.

При цьому в компанії Siemens підтвердили, що причиною значного скорочення поставок газу через «Північний потік-1» є ремонт турбіни компресорної станції.

15 червня стало відомо, що «Газпром» знизив постачання зі 100 до 67 млн куб. м.

А 16 червня поставки скоротилися ще більше, що стало причиною миттєвого зростання цін.

Так оптові ціни на газ у Нідерландах підскочили на 25% у четвер вранці до 1450 доларів за тисячу кубометрів.

Компанія Uniper, найбільший імпортер російського газу в Німеччину, заявила, що поставки з росії скоротилися на чверть в порівнянні з узгодженими обсягами, додавши, що вона змогла закупити відсутні обсяги з інших джерел.

Потоки газу в Італію також скоротилися, і Чеська енергетична компанія CEZ заявила, що спостерігала аналогічне скорочення поставок російського газу.

Австрійська енергетична компанія OMV також заявила, що« Газпром » поінформував її про скорочення поставок газу.

Скорочення потоків пов'язано з тим, що континент сподівається заповнити сховища на зиму, одночасно обіцяючи зменшити свою залежність від російського газу в майбутньому.

Припинення поставок «Газпромом» до Німеччини є попереджувальним сигналом, який може викликати проблеми для найбільшої економіки Європи цієї зими.

Читайте також:

Мережі АЗС оновили ціну пального: бензин А-92 здорожчав, дизель впав у ціні

У Кабміні повідомили, чого очікують від візиту європейських лідерів до України

У Франції висловилися щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

ІА "Вголос": НОВИНИ