росія атакує супутники на орбіті Землі, які передають GPS-сигнали, в тому числі у звичайних смартфонах.

Про це повідомив начальники космічних сил західних країн у коментарі виданню The Times.

Начальник космічного командування Збройних сил США генерал Джеймі Дікінсон повідомив, що Росія нарощує агресивні дії на космічній орбіті, підриваючи роботу супутників.

Країна-агресор зосереджує свої зусилля щодо перебоїв роботи супутників та приглушенні роботи GPS сигналу, який використовується літаками, кораблями, автівками й звичайними людьми.

Найбільшу користь GPS-технології приносять військовим, особливо в управлінні безпілотниками, визначенні координат для артилерійського вогню та роботі радарів щодо стеження за ворожою технікою.

Американські військовики мають докази, що росія масово використовує техніку для перебоїв супутникових сигналів, таким чином наражаючи їх на серйозні збої.

Суттєві збої в GPS сигналах американська розвідка помітила тоді, коли росіяни застосовували свою техніку радіоелектронної протидії довкола Чернігова. 

До слова, у розвідці також помітили розміщення росіянами техніки для приглушення GPS сигналів ще задовго до вторгнення в лютому. 

Крім того, російські хакери намагаються здійснювати приховані, невеликі атаки на цивільну інфраструктуру західних країн, так щоби їхню причетність до Росії важко було відстежити.

Напередодні вторгнення російських військ в Україну 24 лютого, кібератака проти української інтернет-структури була настільки масштабною, що зачепила навіть потужності американської комунікаційної компанії Viasat, спричинивши перебої для мільйонів користувачів.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ