Представники загарбницьких адміністрацій рф у Донецькій та Луганській областях створили більше 200 постійних та тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб.

Про це про повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

«Представники окупаційних адміністрацій росії в Донецькій та Луганській областях створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів», – зазначила Венедіктова.

За її словами, через ці в’язниці вже пройшло більше 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавалися катуванням та нелюдському поводженню.

Говорячи про катівню «Ізоляцію» - місце концентрації тортур та знущань, Венедіктова поінформувала, що цього тижня прокурори Офісу генпрокурора спільно зі слідчими Головного слідчого управління СБУ завершили досудове розслідування щодо екскерівника цієї незаконної в’язниці у Донецьку Дениса Куликовського, відомого на прізвисько «Палич».

Генпрокурор зазначила, що Куликовський постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну забиту цвяхами.

Також, за її даними, днями було повідомлено про підозру ще 12 учасникам терористичної організації «днр» з числа «оперативних та слідчих працівників» так званого «міністерства державної безпеки», які на території заводу «Ізоляція» та Донецького апеляційного адміністративного суду з метою примушування потерпілих до надання неправдивих свідчень застосовували до них фізичний вплив та катування струмом.

«Окрім цього, повідомлено про підозру 5 учасникам терористичної організації »днр«, які систематично застосовували катування та фізичне насильство до утримуваних у Горлівській виправній колонії №27», – заявила Венедіктова.

Венедіктова заявила, що із наявних 118 підозрюваних у справах звинувачень у воєнних злочинах наразі 12 осіб фізично знаходяться в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ