«Запуск відбувся в розрахунковий час без зауважень. Відділення розгінного блоку «Бриз-М» із супутником Еchostar-21 планували на ранок, відділення космічного апарату від «розгінника» очікується вдень», пише Бі-бі-сі із посиланням на представника Роскосмосу.

Запуск ракети-носія планувався на грудень 2016 року, проте під час підготовки до нього в червні минулого року виявили відхилення в роботі двигунів: тоді при виведенні на орбіту супутника Intelsat-31 двигун другого ступеня «Протона» вимкнувся передчасно.

У січні стало відомо, що Роскосмос відкликає всі двигуни другого і третього ступеня ракети-носія «Протон» виробництва Воронезького механічного заводу. Офіційний представник держкорпорації тоді повідомив Бі-бі-сі, що двигуни відкликані для додаткових випробувань, що може привести до затримки пусків цих ракет.

У зв'язку із додатковою перевіркою двигунів Воронезького механічного заводу, використовуваних в ракеті-носії «Протон», пуски кілька разів переносилися – спочатку на лютий, а потім на березень 2017 року. У підсумку, через технічні проблем пуск «Протона-М» із супутником зв'язку EchoStar-21 перенесли на початок червня.

На заводі у Воронежі крім «Протонів» випускаються ракети-носії «Союз-У». Через аварію однією з них 1 грудня минулого року було втрачено вантажний корабель «Прогрес МС-04», що прямував на МКС. У січні Роскосмос назвав найбільш імовірною причиною аварії «Союзу» несправність третього ступеня ракети-носія, через яку сталося потрапляння сторонніх часток в насос двигуна і його руйнування.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ