У березневому звіті, який отримала американська контррозвідка, ситуація виявилася набагато серйознішою, пише Time.

У звіті описувався перехід від застарілих зламів поштових скриньок, які Росія і використала на виборах в 2016, до більш витончених способів впливу через Твіттер. Російські хакери розіслали понад 10 тисячам користувачам цієї мережі шкідливі програми. Залежно від інтересів користувачів, вони були заховані в повідомленнях про Оскар або про останні події в країні і світі. Після переходу за посиланням цих повідомлень, встановлювалася програма, яка дозволяє хакерам контролювати телефон або комп'ютер користувача, а також його аккаунт в Твіттері.

Це може виявитися серйозною загрозою, так як Росія вже використала цей прийом на президентських виборах в 2016 році. Тоді тисячі прихованих агентів і ботів почали масово поширювати неправдиву інформацію про Хіларі Клінтон. Зараз контррозвідка обмірковує сценарій того, що буде, якщо Росія таким чином змогла отримати контроль над офіційними профілями Пентагону, Держдепартаменту чи інших офіційних структур. Росія могла б використовувати їх під час будь-яких подій, катастроф або ж терористичних атак, а це могло б викликати паніку і хаос.

Для багатьох американців російське втручання в інформаційний і кіберпростір США виглядає історією про вибори президента в 2016 році. Однак це лише видима частина російського втручання. У більш широкому контексті воно означає розмивання політичної системи США і підрив демократії. Зараз Росія використовує соціальні мережі для швидкого поширення своїх пропагандистських історій, щоб максимізувати охоплення різних аудиторій. Росія присутня в просторах усіх соціальних мереж.

Деякі внутрішні американські новини, які перекручують російські соціальні мовники, мають близько 20% російського трафіку. Крім того, вони максимально поширюють повідомлення американських маргінальних ЗМІ, які публікують неперевірену інформацію або відверто конспірологічні теорії. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ