Кремль підготував масований ракетний удар 15 листопада по Україні до того, як президент Володимир Зеленський представив свою мирну пропозицію щодо 10 пунктів на саміті G20.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що під час виступу український лідер наголосив, що переговори можна вести лише тоді, коли Росія:

  • повністю виведе свої війська з України;
  • відновить територіальну цілісність України;
  • забезпечить покарання за військові злочини серед інших положень щодо ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки.

«Ймовірно, Кремль навмисно спланував масштабний ракетний удар по Україні в очікуванні виступу Зеленського на саміті G20 з огляду на те, що багатоспрямована ракетна кампанія вимагає значної військової підготовки», - пояснили в ISW.

У той же час фахівці вказали, що російська провоєнна спільнота стверджувала нібито Кремль «помстився» за «русофобські» заяви Зеленського незабаром після його виступу.

Однак, як наголосили в Інституті вивчення війни, неможливість розпочати таку масовану атаку в короткий термін свідчить про незацікавленість Кремля у створенні передумов для переговорів з Україною.

У звіті також додали, що підтверджує незацікавленість РФ у мирних переговорах та офіційний наратив Кремля навколо зустрічі G20.

«Путін не з'явився на саміт, а підписав численні укази про надання почесних найменувань окупованим Росією містам України. А його речник Дмитро Пєсков і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявили, що Росія продовжить »спецвоєнну операцію« в Україні», - підсумували в ISW.

Зазначимо, що Президент Володимир Зеленський назвав дуже суттєвою ескалацією падіння російських ракет на території Польщі і закликає діяти.

ІА "Вголос": НОВИНИ