Росія провела випробування протисупутникової ракети (ASAT) вранці в понеділок, 15 листопада, знищившивласний космічний апарат. У наслідок цього утворились сотні тисяч частинок космічного сміття, поставивши під загрозу безпеку астронавтів на Міжнародній космічній станції.

Про це заявили в уряді США, повідомляє сайт space.com.

«Раніше сьогодні (у понеділок, 15 листопада - ред.) Російська Федерація безрозсудно провела руйнівне супутникове випробування протисупутникової ракети прямого підйому проти одного зі своїх супутників», - заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс під час щоденного прес-брифінгу сьогодні (15 листопада).

«Наразі в результаті випробування було виявлено понад 1500 уламків орбітального сміття, яке можна відстежувати, і сотні тисяч його менших частинок, які зараз загрожують інтересам усіх країн», - сказав Прайс. Він додав, що ця подія представляла серйозну загрозу для семи астронавтів, які зараз знаходяться в космосі.

«Це випробування значно підвищить ризик для астронавтів і космонавтів на Міжнародній космічній станції, а також для інших космічних польотів», - додав Прайс.

Раніше у понеділок сім астронавтів на Міжнародній космічній станції знайшли притулок у своїх транспортних апаратах «Союз» і «Дракон», пристикованих до космічної станції, оскільки МКС продовжувала проходити через поле сміття кожні 90 хвилин. Зараз на борту перебувають чотири астронавти NASA, два російських космонавти та один німецький астронавт з Європейського космічного агентства (ESA).

Коли екіпаж сховався, ходили чутки, що Росія, можливо, провела випробування системи ASAT, яке знищило непрацюючий супутник неподалік від станції, і космічне сміття від цієї взаємодії може бути причиною небезпеки.

Прайс заявив, що Росія дійсно провела випробування ASAT, яке створило сотні тисяч шматків сміття, хоча він не уточнив, чи створило це випробування хмару сміття, з якою мають справу астронавти.

«На Міжнародній космічній станції є американські астронавти та російські космонавти. Те, що росіяни зробили у понеділок з цими 1500 шматочками орбітального сміття, які можна відстежити, становить ризик не тільки для цих астронавтів, але й для супутників та інтересів усіх націй», - сказав Прайс.

«Ми поділяємо стурбованість, яку наші колеги з Державного департаменту наголосили раніше сьогодні щодо цього випробування», – сказав прес-секретар Пентагону Джон Ф. Кірбі під час брифінгу сьогодні в Пентагоні.

Кірбі додав, що «найбільше занепокоєння викликає саме сміття, яке зараз плаває там і може стати небезпекою, в тому числі для Міжнародної космічної станції.

Міністерство оборони США не було повідомлено про це випробування заздалегідь. На запитання, чи повідомила Росія відомству про початок тестування, Кірбі відповів просто: «Ні».

Прайс додав, що це випробування загрожує довгостроковому майбутньому міжнародному співробітництва в космосі, і США не потерплять цього.

«Сполучені Штати працюватимуть з нашими союзниками і партнерами, щоб відповісти на безвідповідальний вчинок Росії», - додав Прайс. «Ми збираємося працювати з союзниками та партнерами по всьому світу, щоб чітко дати зрозуміти, що Сполучені Штати не будуть терпіти цю поведінку».

ІА "Вголос": НОВИНИ