Перед широкомасштабним вторгненням росії в Україну росіяни крутили по своєму телебаченню відеоролики, в яких переконували, що українці ось-ось нападуть на росію.

Про це «Вголосу» розповів військовий експерт, дипломат та ексконсул Генерального консульства України у росії Володимир Гулима.

До України він повернувся ще наприкінці 2021 року. І відчуття, що росія нападе, не полишало його з моменту, відколи він повернувся додому. Пригадує, що 23 лютого зранку проходив повз консульство росії у Львові й, за звичкою, глянув на шпиль: там висів російський триколор. А також з території консульства виїжджали вантажівки. А вже ввечері, коли експерт повертався, то прапора вже не було.

Вночі він слухав промову путіна. І зрозумів, що ось-ось в Україні знов розпочнеться ескалація бойових дій. Тієї ночі навіть спати не міг, покидався щогодини і перевіряв новини. Хоча до останнього не вірив, що це буде таке широкомасштабне вторгнення.

«Ще, перебуваючи у росії, я бачив, що нагнітається ситуація. Це як перед грозою: ти відчуваєш, що зараз щось буде, але ти не знаєш коли воно станеться.  Наприкінці минулого року, у листопаді-грудні, по російському телебаченню показували кадри наступу українських на росію. Ми порівнювали їхні меседжі з тим, що показували наші ЗМІ, то відчували певне здивування. У нас такого не було. А ось у них показували реально повномасштабну війну: з вибухами,  з наступом, з бомбардуванням. Складалося враження, що Україна ось-ось відвоює окуповані території знов», - говорить експерт.

Щоправда,  медіафахівці відразу визначали, що це – фальсифікація. Адже у так званій хроніці росіяни використовували документальні кадри, зафільмовані у 2014 році, постановочні сцени, створені у павільйонах кіностудій, кадри боїв з Сирії або й взагалі з кінохронік Другої світової війни. Проте проаналізувати це могли тільки експерти. А на загал все виглядало ніби українська армія наближається до кордонів росії. А росіяни вірили, боялися і вимагали їх захистити від тих кровожерливих бандерівців.

Отож, прослухавши заву путіна чи не з олівцем у руках та проаналізувавши, Володимир Гулима здивувався, що у тій заяві не було слів про оголошення війни. Але прочитав це поміж рядків: досвіду роботи у росії вистачило аби зрозуміти, що це – відновлення боїв.

«Скажу відверто: я не думав, що бої будуть настільки масштабними. Ми з колегами думали, що це буде вихід на кордони Донецької та Луганської області та на південь, як це і сталося. Але ми ніколи не могли подумати, що росіяни підуть на Київ, на Харків. І тим більше не думали, що підуть через територію білорусії у Чорнобильську зону», - говорить ексдипломат.   

Тієї ночі він зв’язався зі своїми колегами, які перебували  у росії. Ніхто не міг зрозуміти що відбувається. Ще обговорив ситуацію з колегами-військовими. Усіх шокувало те що сталося. Але пізніше, коли українські військові відігнали окупантів з-під Києва, коли стали відомі звірства рашистів у Бучі та Ірпені, коли вщент зруйнували Маріуполь та інші українські міста, то шок тільки зростав: ніхто не очікував у 21 столітті таких варварських методів ведення війни.   

Все інтерв’ю «Вголосу» з Володимиром Гулимою читайте тут.

ІА "Вголос": НОВИНИ