Росія під час ракетних атак по Україні випускає так звані фальш-цілі, які повинні спровокувати роботу української ППО і дозволити ворогу побачити розташування цих систем. 

Про це авіаційний експерт Костянтин Криволап пояснив в інтерв'ю «РБК-Україна». 

«Якщо говорити про роботу радіолокаційних станцій, засікання цілі йде через фіксацію металевого об'єкта, який відображатиме сигнал станції. Щоб об'єкт відобразився на екрані локатора, ціль повинна мати необхідну поверхню відображення сигналу і масу. І на цьому ґрунтується ще один спосіб пуску фальш-цілей», – пояснив авіаексперт.

Крім того, зазначається, що сьогодні росіяни почали на деяких ракетах Х-101 встановлювати блоки, які відстрілюються під час польоту ракет і розсипають хмару різних залізок. 

«Ще одна схема пуску фальш-цілей – коли росіяни випускають не ракету, а якусь «болванку» без системи наведення. Були повідомлення, що вони випускали ракети, з яких знімали головки з ядерним боєзарядом, а замість них чіпляли «болванку», яка мала той самий центр маси та габарити. Це також може бути фальш-цілью», – додав Криволап.

Ще одним варіантом використання фальш-цілі є ситуація, коли під час запуску ракети є електромагнітні імпульси, які можна засікти, і вони саме свідчать про пуск.

«Це називається «було здійснено електронний запуск ракети». Тобто росіяни можуть імітувати пуск електромагнітними імпульсами, при цьому фізично не випускаючи ракети», – додав він.

За таких маневрів українські системи ППО виявляють ці імпульси та готуються до відбиття ворожого удару. Росія використовує такі фальш-цілі, аби українці максимально включили свої засоби ППО та дозволили побачити, де вони розташовані.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ