У прибережних водах Чорного моря поблизу Новоросійська 7 серпня стався розлив нафти з танкера. Російська влада відразу повідомила про пляму у морі розміром не більше 200 метрів.

Однак завдяки супутниковим знімкам стало відомо, що подія має масштаб екологічної катастрофи, передає РИА Новости.

Інцидент стався на морському терміналі в селищі Південна Озеревка в 6 км від берега при закачуванні нафти на грецький танкер Minerva Symphony. За процес відповідав Каспійський трубопровідний Консорціум.

Представники компанії заявили, що в морі пролилося близько 12 куб. м маслянистої горючої рідини, а площа витоку склала 200 кв. м.

У свою чергу експерти звертають увагу на те, що площа забруднення перевищує вже 80 кв.км, а пляма нафти витягнулася від берега на 19 кілометрів.

Про це стало відомо на наступний день після події завдяки знімкам з космосу, отриманим з супутника Sentinel-1.

У зв’язку з цим експерти охрестили подію справжньою екологічною катастрофою.

У російському відділенні «Грінпіс» вважають, що ліквідація розливу нафтопродуктів в Чорному морі в районі Новоросійська може зайняти кілька тижнів, забруднення вплине як на морських тварин, так і на людину.

За його словами, якщо буде шторм, то розлив вже не вдасться відловити, «велика частина розливу рознесеться по морю, частина піде в атмосферу і, звичайно ж, в цьому нічого хорошого, так як це завдасть шкоди живим організмам і людині, яка буде цим дихати поблизу - а це канцероген, який викликає онкологію».

Експерти зазначають, що для ліквідації розливу необхідні спеціальні судна, у яких є морські бони - спеціальні загородження, що запобігають розповсюдженню забруднення.

Раніше повідомлялося, що нова хвиля сильних опадів накрила чорноморський регіон на півночі Туреччини, спричинивши повені та зсуви в кількох населених пунктах.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ