Працівники російської ФСБ завербували львів’янина для скоєння диверсії на території заводу з виробництва безпілотників. Спершу вони вийшли на колишнього жителя Харківщини, що нині живе у Бєлгороді, а той залучив до справ львів’янина, якого напередодні звільнили з цього заводу. СБУ викрила їхню змову і запобігла диверсії.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Уродженець і колишній житель Харківської області України 40-річний Євгеній Іванов зараз проживає у російському Бєлгороді. Він заочно підозрюється у низці злочинів проти національної і громадської безпеки.

На початку 2024 року співробітник головного управління генштабу збройних сил РФ Юрій Сизов залучив Іванова до діяльності на шкоду Україні.

Іванов, своєю чергою, завербував давнього знайомого, який мешкає у Львові, Євгена Борисенка. Цей чоловік працював на підприємстві «НВП «Атлон Авіа», яке виробляє безпілотні літальні апарати для Збройних сил України.

Борисенко саме був нещодавно звільнений і ображався на колишнього роботодавця. Тому погодився за 40 тисяч доларів влаштувати вибух на підприємстві.

За вказівками Сизова Іванов передав Борисенку саморобні вибухові пристрої, заховані у картонні упаковки “Наш сік” і чорний рюкзак Nike. Рюкзак із вибухівкою до Львова на авто привіз житель міста Суми, який не знав про злочинний план.

Ввечері 1 лютого Борисенко зайшов на підприємство, скориставшись магнітним ключем, який не здав при звільненні. Рюкзак із двома пачками «соку» він поклав у гардеробній. Вибухівка мала спрацювати вдосвіта 3 лютого.

Вибухівку у гардеробі підприємства завчасно виявили і знешкодили. Борисенка затримали і він погодився на співпрацю з правоохоронними органами, щоб викрити співучасників злочину. 18 лютого він імітував закладання вибухівки для своїх кураторів.

Незаконний перетин кордону організував їм житель прикордонного села на Харківщині. Чоловік мав відвести Борисенка і товариша за своє обійстя і показати, як убрід річкою перейти кордон. Однак цей план не вдалося довести до кінця: машина, яка мала доставити Борисенка і його товариша, потрапила у ДТП.

22 липня заступник начальника слідчого відділу СБУ у Львівській області повідомив Євгенію Іванову повідомлення про підозру у держзраді, пособництві диверсії, замаху на вбивство, передачі вибухових речовин та інших важких злочинах.

Щодо Борисенка слідство ще триває.

ІА "Вголос": НОВИНИ