Скандал навколо гасла «Слава Україні» на футболках Національної збірної з футболу вкотре підтверджує, що Росії не подобається саме існування України як незалежної держави.

Про це в ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA заявив  заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук.

Любомир Мельничук, коментуючи заборону УЄФА гасла «Героям слава» на формі, в якій збірна України виступатиме на Євро-2020, зауважив, що ця історія почалася не сьогодні, а ще у 2018 році, коли збірна Хорваті перемогла збірну Росії, і вкотре свідчить про заполітизованість всього процесу.

«Ми повинні розуміти, що Росії не подобається саме існування України як незалежної держави. Тому вона буде »вставляти палки в колеса«. Бо хто такий бандерівець у їхньому розумінні? Це українець, який хоче бути господарем на своїй власній землі. І це для них є велика небезпека. Саме тому Росія робить все можливе і неможливе, щоб боротися з цим явищем», – сказав заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді.

Разом з тим Мельничук наголосив, що чим більшим буде тиск Росії та світу на Україну, тим потужнішою буде реакція українців.

Нагадаємо, що футбольна форма, в якій збірна України виступатиме на Євро-2020, вже викликала резонанс і вдома, і у світі через надпис на футболках “Слава Україні”. Патріотичні слова збурили хвилю захвату серед синьо-жовтих вболівальників та шалене обурення у Росії.

Російський футбольний союз навіть надіслав лист до УЄФА з вимогою заборонити українцям виступати на Євро-2020  з “політичними лозунгами” та зображенням українського Криму. Скаргу відхилили. «Футболка національної збірної України (й всіх інших команд) на Євро-2020 затверджена УЄФА відповідно до правил щодо екіпірування», – відповіли в УЄФА.

Лаконічно на “шквал” з Росії відреагував і наставник збірної України. “Мене взагалі не цікавить їхня реакція. Мене цікавить наша реакція. Я думаю, нашим вболівальникам форма сподобалася. Тому я задоволений“, – заявив Андрій Шевченко під час пресконференції після товариського матчу з Кіпром. Ще нову форму синьо-жовтих  підтримали дипломати США і Британії.

Додамо, що Євро-2020, який перенесли на 2021 рік через пандемію СОVID-19, стартує вже цієї п’ятниці, 11 червня матчем Туреччина-Італія. Збірна України свій перший поєдинок на турнірі проведе 13 червня проти Нідерландів на “Амстердам-Арені”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ