Актриса, відома своєю давньою підтримкою України та засудженням російської агресії ще з 2014-го року, пожартувала для потреб наших Збройних Сил 10 тисяч доларів США.

Інформацію про це Лія Ахіджаквоа поширила на особистій сторінці в соцмережі Instagram.

 ">

https://www.instagram.com/p/Cac5tt1rJAL/

"Я підтримала армію України перекладом у 10000$, і закликаю вас зробити те саме! І ще раз кажу: мені правда дуже шкода, що таке трапилося. У мене все в грудях стискається, усвідомлюючи, що зараз у вас у країні вмирають як ваші , так і наші хлопці. Десь навіть зовсім молоді. І я щиро хочу, щоби все це закінчилося", - пише жінка. 

Довідка

Актриса радянського та російського кіно відома своєю активною громадянською позицією. Під час Євромайдану акторка розповіла, що пильно стежить за ходом подій і дуже переживає і одночасно захоплена сміливістю українців. Лія Ахеджакова підкреслила, що Росії є чому повчитися в України. Вона зазначила: попри те, що російський і український народи є братами, Україна «втекла» від Росії за першої ліпшої нагоди. Це пов'язано з тим, що на українській землі ще пам'ятають табори Сталіна і Голодомор.

У березні 2014 року разом з понад 200 іншими російськими кінематографістами акторка підписалась під зверненням до українських колег зі словами підтримки і запевненнями, що вони не вірять офіційній пропаганді Кремля, яку поширюють провладні ЗМІ та проти російської військової інтервенції в Україну. Підписала звернення ініціативної групи з проведення конгресу інтелігенції «проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму», підписала звернення на захист російського музиканта Андрія Макаревича, що виступив із критикою політики російської влади щодо України.

У липні 2014 року, актриса знову публічно виступила, прочитала вірш Орлуші «Реквієм по МН-17», де від імені Росії взяла на себе відповідальність за збитий над Донецькою областю пасажирський літак.

29 червня 2015 року, під час інтерв'ю телеканалу «Дождь», принесла публічні вибачення «народу Вірменії за російську агресію.

У березні 2015 року виступила з підтримкою Надії Савченко[13], у 2018-му — на захист українського режисера Олега Сенцова.

Наприкінці січня 2022 року, разом з іншими деякими відомими вченими, письменниками, журналістами, правозахисниками Росії виступила проти можливої війни з Україною та підписала «Заяву прихильників миру проти Партії Війни у російському керівництві», яка була опублікована на сайті видання «Ехо Москви».

21 лютого 2022 року, підписала відкритий колективний лист російського Конгресу інтелігенції «Ви будете прокляті!» Паліям війни», в якому йдеться про історичну відповідальність влади РФ за розпалювання «великої війни з Україною»

ІА "Вголос": НОВИНИ