Війська окупанта захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Персонал станції перебуває у заручниках.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передає УП.

«Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий», - сказав він. 

Він також додав, що після абсолютно безглуздої атаки ворожих окупаційних військ на цьому напрямі «неможливо говорити про те, що ЧАЕС у безпеці».

Нагадаємо, напередодні Антон Геращенко повідомив про пересування військ окупантів у напрямку Зони Чорнобильської АЕС із території Білорусі.

В Офісі президента також раніше попереджали, що війська країни-окупанта можуть «скористатися пошкодженнями, отриманими об'єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі пошкодять ці безумовно найнебезпечніші об'єкти», а це може бути «однією з найсерйозніших загроз Європі сьогодні». 

Про те, що захоплення російськими окупаційними військами ЧАЕС може нести серйозну загрозу не лише для всієї України, а й для усієї Європи, підкреслила й Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. 

«‼️Загроза насувається на всю Європу! Радіоактивний пил не розрізняє кордонів і кольорів прапору!», - зазначила вона, 

Вона нагадала, що згідно зі статтею 1 Конвенції про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище, держави-учасниці зобов'язуються не застосовувати військовий чи будь-який ворожий вплив на довкілля, що має широкі, довгострокові та серйозні наслідки як засіб руйнування, завдання збитків іншій державі.

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ