Росію можуть відімкнути від міжнародної системи передачі фінансової інформації та здійснення платежів SWIFT через захоплення українських кораблів біля Керченської протоки.

Про це сказав спецпредставник США по Україні Курт Волкер, повідомляє "Голос Америки" в четвер, 6 грудня.

«Називається це »ядерною" опцією (відмикання від SWIFT. — Ред.), що призведе до витрат для всіх учасників. Великих витрат для Росії, водночас і до великих витрат для союзників", — заявив Волкер.

Він нагадав, що SWIFT регулюється законами Бельгії та прискорює міжнародні трансакції, відправляючи платіжні доручення фінансовим інститутам у різних країнах.

"Зрештою, ми повинні зберігати можливість такого варіанту, тому що ми не зможемо надалі дивитися, як Росія робить нові агресивні кроки щодо сусідів, такі, як цей", — наголосив Волкер.

Крім того, європейські союзники США можуть заборонити російським кораблям, що прибувають із Криму чи Азовського моря, заходити в європейські порти. За словами Волкера, з такою пропозицією нещодавно виступила Аннеґрет Крамп-Карренбауер, генеральний секретар правлячого Християнсько-демократичного союзу Німеччини, яка може стати наступником канцлера Німеччини Ангели Меркель.

"Це дуже сильний і дуже оригінальний крок, — підкреслив Волкер. — Подивимося, чи підуть вони на це".

Американський дипломат зазначив, що "США хочуть вжиття таких заходів, щоб чинити тиск на Росію і прийти до такого моменту, коли Росія забажає провести перемовини для напрацювання рішення".

ІА "Вголос": НОВИНИ