Про це пише «Укрінформ» із посиланням на російську газету «Ведомости».

Згідно з розрахунками міністерства фінансів Росії, в разі збереження ціни на нафту на рівні 40 доларів за барель (у реальному вираженні, тобто при коригуванні з урахуванням інфляції) до 2030 року економіка РФ буде рости на 1-1,3% на рік.

При цьому 2016 року очікують скорочення на 0,8%, а 2017-го – відновлення зростання, в результаті чого реальний розмір ВВП досягне рівня 2014-го через три роки. У цьому разі загальний ріст економіки до 2030 року становитиме 13%, що дорівнює показнику періоду з 2011 по 2013 рік.

Як пояснив представник мінфіну, такий розвиток економіки є інерційним сценарієм без структурних реформ. За його словами, є і сценарії, пов'язані з реалізацією реформ, і відомство вважає їх більш правильними для Росії.

Як уточнив чиновник, ідеться про внутрішні розрахунки міністерства, та офіційного довгострокового прогнозу в цей момент немає.

Водночас представник відомства висловив сподівання, що найімовірнішим стане цільовий сценарій мінфіну, який дозволить економіці досягти темпу зростання у 2-3%. За його словами, для цього необхідно подорожчання нафти до 50 доларів за барель у реальному вираженні на весь період, але насамперед – структурні зміни в економіці, в тому числі «підвищення віддачі на капітал за рахунок зростання продуктивності праці, випереджальне зростання зарплат і, як наслідок, збільшення частки інвестицій у ВВП».

ІА "Вголос": НОВИНИ