Епідеміологи закликали мешканців Одеської області, де у тварин виявили сибірку, бути обережними й уважно ставитися до свого здоров'я.

Як розповів епідеміолог Юлій Жигалов, сибірська виразка відзначається високою стійкістю. Насамперед до цього небезпечного захворювання уразливі люди, котрі перебувають у безпосередній близькості до осередку, «Сегодня».

«Збудник сибірської виразки дуже стійкий у зовнішньому середовищі, може десятиліттями зберігати життєздатність і перебувати у ґрунті. Захворіти можуть люди, котрі перебували в районі осередку. Перейняти хворобу можна і після контакту з хворою твариною. Можна сказати, що це професійне захворювання. У зоні ризику працівники ферм, харчових підприємств і тих, де йде первинна обробка м'яса, шкури тварин. Можна заразитися через продукти харчування і навіть повітряно-крапельним шляхом під час контакту з інфікованою твариною. Хворіють в основному дорослі люди», — розповів Жигалов.

Він наголосив, що на ранніх стадіях хвороба дуже схожа на грип чи ГРВІ. Тому важливо одразу правильно діагностувати захворювання.

«Перші ознаки — підвищення температури, озноб і збільшення лімфовузлів. Сибірську виразку можна сплутати з ГРВІ та грипом. Це одне з найнебезпечніших захворювань. Йде множинне ураження, множинна клініка. Є кілька форм — шкірна, бульозна, яка вражає лімфатичні вузли і вражає внутрішні органи. Смертність висока. Головне — не проґавити початок захворювання. Адже від цього безпосередньо залежить летальність результату. Період інкубації дуже нетривкий — два-три дні. Після закінчення трьох днів на місці потрапляння мікроорганізму виникає запальний процес — »бульбашка«, що червоніє і свербить. На цьому місці утворюється чорна скоринка у вигляді вуглинки. Місце потрапляння бактерії дуже схоже на укус комахи. Одразу ж на перших етапах треба звернутися до фахівця, який зробить диференціальну діагностику та призначить лікування», — радить епідеміолог.

Жигалова стверджує, що якщо сибірську виразку вчасно діагностувати, її лікують антибіотиками та гамма-глобуліном, а от без належного лікування сама хвороба протікає страшно, можливі ускладнення.

«При ураженні можуть бути ускладнення — розпад тканин, порушення кровоносної системи, сепсис, токсичний шок від розпаду клітин, набряк легень, може бути ураження головного мозку. Тому важливо вчасно звернутися і пройти правильний курс лікування», — доповнює вона.

Крім цього, важливо провести епідеміологічне дослідження в осередку захворювання та ліквідувати збудник.

«Якщо провести епідеміологічне дослідження, аналіз, якщо все правильно зробити, то поширення не буде», — підсумовує фахівець.

Також важливі регулярні санітарно-гігієнічні заходи на фермах і в інших місцях, де люди постійно працюють з тваринами, дезінфекції. Не завадила б і планова вакцинація працівників таких підприємств.

Нагадаємо, що 2 жовтня на Одещині виявили сибірську виразку. А 13 жовтня в області виявили ще один  осередок спалаху хвороби — у селі Миколаївка-Новоросійська.

ІА "Вголос": НОВИНИ