Брати-бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси відвідували Генеральну Прокуратуру після того, як в Україну був екстрадований екскерівник компанії «Енергомережа» Дмитро Крючков, який може дати на них покази.

Про це повідомляють «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA:Перший») у спецрепортажі «Команда Фі».

Машину братів-бізнесменів Суркісів, яка виїхала з території Генпрокуратури у Києві, журналісти помітили 25 квітня.

Тоді ж із Німеччини до України був екстрадований Крючков, і були оприлюднені записи його телефонних розмов із найближчим соратником п’ятого президента Петра Порошенка Ігорем Кононенком і братами Суркісами.

Крючков разом із Суркісами є фігурантами справи НАБУ щодо розкрадання сотень мільйонів гривень із напівдержавного «Запоріжжяобленерго», записи їхніх телефонних розмов журналісти раніше оприлюднювали у розслідуванні про причетність Кононенка до афер в енергетиці.

У ГПУ на це зазначили, що 25 квітня Суркіси «перебували на особистому прийомі громадян, який здійснювався генеральним прокурором, із питань забезпечення вжиття правоохоронними органами скоординованих заходів у розслідуванні кримінальних проваджень щодо діяльності Федерації футболу України».

Таку ж версію письмово підтвердив журналістам і Григорій Суркіс.

«Цього дня я був на особистому прийомі громадян генеральним прокурором України у зв’язку із кримінальними провадженнями щодо діяльності Федерації футболу України», - написав він.

Журналісти нагадують, що 2 травня у день святкування у Відні дня народження олігарха Дмитра Фірташа Григорій Суркіс запевняв, що «жодним чином ніколи не був із Крючковим нічим поєднаний, жодним чином із ним ніколи не займався бізнесом».

Але згодом Суркіс усе ж визнав, що певні фінансові відносини між ним та обвинуваченим в оборудках Крючковим були.

«Колись одна людина, яка є для мене людиною близькою, попросила дати фірмі пана Крючкова гарантію від мого депозиту. Я її надав. Надав двічі. Тобто він отримував кошти під гарантію мого депозиту – тобто кредит. Перший раз він погасив цей кредит. А другий – ні. Скажіть, будь ласка, якщо ми заробляли, як ви розказували у своїй програмі про те, що ми заробляли шалені кошти – якщо йшлося про 4 мільйони 300 тисяч гривен, якщо я не помиляюсь, другий раз, коли я надав за проханням свого друга пану Крючкову чи його фірмі», - сказав Суркіс.

Бізнесмен не уточнив, якого друга мав на увазі.

Водночас слідство встановило, що серед підприємств, які погоджувались сплачувати за електроенергію не напряму обленерго, а саме компанії Дмитра Крючкова, були і підприємства олігарха Дмитра Фірташа. Останнього брати Суркіси називають своїм другом, хоч при цьому і заперечують, що мають із ним якісь бізнесові інтереси.

Також знімальна група «Схем» зафіксувала, що 25 квітня одразу після Суркісів закриту територію Генпрокуратури залишив і народний депутат Олександр Грановський, відомий своїми зв’язками та впливом серед правоохоронців.

Парламентар не зміг пояснити, що саме 25 квітня робив у Генпрокуратурі.

«Не пам’ятаю. Міг бути і на допиті, і міг бути на зустрічі», – сказав Грановський, додавши, що також «не пригадує, щоб одночасно із Суркісами відвідував ГПУ».

У ГПУ ж відповіли, що того дня Грановський справді відвідував відомство, «користуючись правом безперешкодно відвідувати органи держвлади», але на «особистий прийом до генпрокурора не звертався».

Як писав «Вголос», колишній депутат від «Партії регіонів» і ексглава Адміністрації президента за часів правління засудженого за держраду Віктора Януковича Андрій Клюєв балотується до Верховної Ради на мажоритарному окрузі в Донецькій області.

ІА "Вголос": НОВИНИ