Астрономи Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі розкрили загадку тривалості дня на Венері, чий період обертання довго не вдавалося точно встановити, а також нахил її осі та розмір ядра. Свої висновки вчені представили в статті, опублікованій в журналі Nature Astronomy.

Нові радіолокаційні вимірювання, проведені з 2006 по 2020 рік, показують, що в середньому день на Венері триває 243,0226 земних діб, що приблизно відповідає двом третинам земного року. Водночас швидкість обертання Венери завжди змінюється: новий вимір дає результат, який буде трохи більшим або меншим від попереднього. Різниця становить не менше 20 хвилин. Цим пояснюються дивні розбіжності минулих вимірів.

Причиною, ймовірно, є важка атмосфера Венери, яка обмінюється імпульсами з поверхнею планети. На Землі подібний процес призводить до зміни тривалості дня всього лише на мілісекунди. На другій планеті від Сонця маса атмосфери в 93 рази більше, ніж у Землі.

Кут нахилу осі Венери дорівнює рівно 2,6392 градуса (Земля нахилена приблизно на 23 градуси), що в десять разів перевищує точність попередніх оцінок. Цикл прецесії осі займає 29 тисяч років. Згідно цих даних команда підрахувала, що ядро ​​планети становить близько 3500 кілометрів в діаметрі, хоча поки не відомо, рідке воно чи тверде.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ