Світлина, присвячена геноциду у Сребрениці (Боснія і Герцеговина) в липні 1995 року, коли солдати Армії Республіки Сербської вбили приблизно 8 тисяч боснійських мусульман, вразила мережу.

Журналістка Євгенія Подібна виклала фото на своїй сторінці у «Фейсбуці» та розповіла його історію.

«Мене рідко чіпляють фотографії. Профдеформація. Але ця - розірвала в лахміття. Я стояла біля неї 15 хвилин», - зазначила дівчина.

Журналістка розповіла, що у 1995 році 8 тисяч боснійських цивільних чоловіків були вбиті сербами і зариті в братських могилах. Це - мешканці мусульманського анклаву Сребреніца - «зони безпеки», яку мали охороняти миротворці ООН.

«Це історія неймовірної жорстокості і неймовірної зради. Людей, які шукали захисту в миротворців, просто випхали на вірну смерть. Всі розуміли, що буде з тими чоловіками. Ніхто не врятував їх», - написала Подібна.

На фото, за її словами, - рука жінки-антрополога, яка тримає руку загиблого під час ексгумації:

«Нарешті хтось простяг йому руку допомоги. Скоро його ідентифікують і він нарешті поїде додому. Їх знаходять досі. Крайні поховання були торік, здається».

«Це фото не лише про Боснію. Це - фото про нас.  Історія Сребреніци - це те, що ми не маємо права забувати. Війна і жах, який вона несе за собою, - це спільний біль. Без терміну давності і національності», - додала дівчина.

ІА "Вголос": НОВИНИ