[media=162819,162820,162821,162822,162823] 

Одним з таких місць у Франківському районі є озеро на вул. Симоненка та площа довкола. Це чудовий громадський простір, де відпочивають сотні львів'ян, але на підтримку і покращення якого, попри десятки звернень, місто не виділяє фінансування.

«Все почалось з 2013 року, коли нам таки вдалось зрушити з місця питання щодо очищення водойми, адже протягом усіх попередніх років чиновники обмежувались лише неефективною санітарною очисткою та відповідно нераціональним використанням коштів, а озеро лишалось у жахливому стані. Паралельно постало питання відсутності смітників та місць для відпочинку і спілкування, адже залишки лавок та іржаві металеві деталі скоріш нагадували місця, які потрібно обходити, а не відпочивати на них. Так, крок за кроком ми сформували план основних завдань та поступово втілювали його в життя: встановили буккросинг, будинки для качок, універсальні бокси з біо-пакетами для прибирання після собак та для збору відпрацьованих батарейок, відновили лавки для відпочинку, пандуси тощо. Спільно з фахівцями було напрацьовано проект з озеленення даного простору та висаджено декілька сотень дерев. Звичайно, що окрім успішних змін є і ризики, основний з яких – це вандалізм. Але тут «Теорія розбитих вікон» знайшла своє практичне застосування. Насправді було пророблено багато роботи, проте нам ще є над чим працювати. Зокрема, і над свідомістю «відпочивальників», які залишають після себе гори сміття»,- розповів ініціаторі відновлення благоустрою депутат ЛМР від ВО «Свобода» Андріян Гутник.

На досягнутому львів’яни не зупиняються, відтак минулоріч запустили в озеро декілька сотень щук, а вже цього року перейшли до наступного етапу очищення озера, запустивши понад 200 кг риби (товстолоб, білий амур і т.д.), яка поступово очищатиме водойму від водоростей. Хотілось би все ж таки, щоб свідомих людей було більше, а бруд у парках і на берегах озер у Львові перестав бути настільки звичним, що багато хто сприймає це як невід’ємну частину пейзажу.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ