Влада Румунії заборгувала власникам житла компенсацію за розміщення біженців. Через це українців просять шукати собі нове житло або платити за оренду.

Про це повідомляє adevarul.ro.

У кінці березня влада оприлюднила проєкт змін до програми «50/20» (50 лей за проживання і 20 лей за харчування), за якими власники квартир коштів від держави більше не отримуватимуть.

Проте кожна українська родина отримуватиме 2000 лей на місяць (400 євро) упродовж 4 місяців, за які вони мають шукати роботу. З цих коштів біженці повинні будуть оплачувати оренду житла.

За розміщення кожного біженця з України держава сплачує власникам житла 14 євро на день за схемою «50/20».

Чимало власників вирішили видавати біженцям 20 лей на день на їжу, але більшість роблять це після отримання коштів від держави. При цьому з початку 2023 року вони отримали тільки один платіж від держави – за грудень 2022 року.

Витрати на харчування і комунальні послуги вже три місяці лежать на плечах румун, які прихистили біженців. Ті власники, які спеціально розміщували багатодітні родини, щоб отримати за них більше коштів, тепер просять жінок з дітьми виселитися.

Деякі власники не виганяють біженців на вулицю, але ті повинні будуть заплатити за оренду житла після закінчення програми – з тих 2000 лей, які вони отримають згодом.

За офіційними даними, зараз в Румунії роботу знайшли 834 українських біженці, в службі зайнятості на обліку перебувають 1777 громадян України. Загалом країна надала прихисток понад 123 тисячам біженців з України.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ