Рік тому журналісти телеканалу NTA опублікували розслідування і розплющили очі на те, ким насправді є власник Львівського хімічного заводу Анатолій Бобришов та розповіли, як бізнесмен, попри російсько-українську війну, торгував з Росією і роками фінансував різні проросійські організації, які десятиліттями діяли у Львові.

«Саме через таких, як Бобришов, який будував російський острівок на теренах України, ворог отримав «Казус Беллі» для нападу і прийшов їх визволяти», - акцентувала у розслідуванні ведуча Роксолана Кікерчук.

«Русский мір» судиться з українськими журналістами

Минув рік. Тепер бізнесмен з російським корінням через суд намагається відбілити репутацію. У господарському суді Львівської області відбулось засідання за позовом власника «Львівського хімзаводу» Анатолія Бобришова проти Телеканалу NTA. Мовляв, інформація про Бобришова та його діяльність... неправдива.

«Вони вимагають спростування інформації, яку вважають недостовірною. Телеканал позов заперечує. Ми подали відзив на позовну заяву, у якому не визнаємо обставини, на які посилається позивач, і не визнаємо тієї оцінки правової, яку вони намагаються надати сюжету», - каже адвокат, представник телеканалу NТА Петро Кравчук.

Тривало судове засідання недовго - менше 10-ти хвилин. Суд оголосив перерву засідання. Все через позивача, який, мовляв, не встиг ознайомитись та підготувати відповідь на відзив.

Анатолій Бобришов на засідання не прийшов. Представляв «Львівський хімічний завод» та бізнесмена його адвокат Олег Шнир, який навідріз відмовився спілкуватись із журналістами і просто втік із зали суду.

Хто такий лідер «русского міра» Анатолій Бобришов?

Анатолій Бобришов був головою так званої Координаційної ради організацій російських співвітчизників західних областей України. Крім того, він фінансував видання газети «Русскій вєстнік» з виразно антиукраїнськими поглядами. Саме на цьому і наголошували журналісти телеканалу NТА. Анатолій Бобришов також був головним фінансистом діяльності так званого Російського культурного центру у Львові, активну участь у якому брав корегувальник удару по Яворівському полігону Олександр Косторний. Тоді внаслідок російської атаки загинули 64 людини, ще понад 100 отримали поранення. Зрештою колишнього майора КДБ таки засудили до 15 років тюрми. Крім того, у матеріалі, який став причиною позову Бобришова, йдеться про те, що, попри анексію Криму та початок російсько-української війни у 14-му, Львівський хімічний завод, який у власності Бобришова, з 1987 року продовжував торгівлю з Росією та Білоруссю.

Реакція телеканалу NTA

«Це насправді страшно, бо непокаране зло завжди повертається. Зараз ми спостерігаємо цей процес. Адже це людина, яка причетна до розповсюдження та видавництва газети «Русскій вєстнік» у Львові. Він був членом цього середовища вже і після початку війни, адже російська агресія почалася ще у 2014 році. І весь цей час пан Бобришов був активним пропагандистом «русского міра» у Львові», - каже головний продюсер телеканалу NTA Наталія Струк.

Парадокс, що Бобришов навіть отримував грамоти від міської влади.

«І це теж викликає питання. Як сталося, що на 10-му році війни росіянин контролює важливе хімічне підприємство? Він ж спричинився до того, що до нас в країну ввели війська, нашу територію окупували, і роблять усі ці звірства. Він ж закликав нас об’єднуватися з росіянами, мовляв, Україна, Росія і Білорусь є одна велика родина. Нібито нам треба єднатися і тільки це нас врятує. Це ж його слова. І ми їх наводимо у нашому матеріалі», - каже Наталія Струк.

Команда телеканалу сподівається, що судді винесуть справедливе рішення, адже толерантність до російського зла є смертельно небезпечною для української нації.

«Я вже чула багато проросійських заяв від таких людей. Зокрема, і у нашому проєкті «Говорить Великий Львів». Помічниця Медведчука Інна Іваночко говорила, що нам треба рухатися до Москви. Зараз ця людина сидить у СІЗО. Вона теж пропагувала ворожі їдеї, але коли почалося повномасштабне вторгнення – її посадили у в'язницю. Ярослав Косторний - ще один товариш Бобришова, який був з ним у цьому російському товаристві. Зараз теж у в'язниці. Адже саме він навів ракети на Яворівський полігон. Я ж сподіваюся, що у правоохоронців теж будуть запитання до пана Бобришова», - каже Наталія Струк.

Насправді більшість фактів, про які згадують у розслідуванні, загальновідомі і їх неодноразово публікували ЗМІ.

«Я дуже боюся відкату і повернення толерантності до «русского міра». Адже це довело нас до повномасштабної війни і вторгнення Путіна. Зараз нам львів'яни розповідають, що їх бентежить велика кількість російської на вулицях міста. Існує чимала кількість ворожих ІПСО, щоб дискредитувати Львів. Мовляв, «фортеця Львів» спокійно живе собі в умовах війни. Але ж це не так. Багато хлопців зі Львова та області віддали своє життя на цій війні. Багато чоловіків досі служать, тож ми, журналісти, будемо захищати і Львів, і львів'ян від усього ворожого», - резюмувала Наталія Струк.

Наступне засідання відбудеться 27-го червня у Господарському суді Львівської області о 12:00.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ